Redacteur Carla Joosten Carla Joosten Premium Corner

Bedreiging bestuurder verdient meer aandacht

22 februari 2021

Het is ongelooflijk wat bestuurders zich vandaag de dag moeten laten welgevallen. Intimidaties en regelrechte doodsbedreigingen zijn aan de orde van de dag. De ernst ervan blijkt weer eens uit de documentaire Doelwit van KRO NCRV die maandagavond 22 februari op televisie wordt uitgezonden. Er kan niet genoeg energie worden gestoken in de bestrijding van de bedreigers, schrijft Carla Joosten.

Het bedreigen van bestuurders mag nooit normaal worden gevonden. EW koos in 2018 niet voor niets als Nederlander van het Jaar de bedreigde burgemeester. De reden lag volgens de redactie voor de hand. Geen publieke ambtsdrager lag letterlijk zo onder vuur ligt als de burgemeester.

Lees dit verhaal over de Nederlander van het jaar 2018

Intussen is er niets verbeterd. Sterker, het wordt alleen maar erger, blijkt uit de documentaire van KRO NCRV die tot stand kwam in samenwerking met de Wethoudersvereniging en Netwerk Weerbaar Bestuur.

Al tien jaar schommelt het aantal  lokale bestuurders dat wordt bedreigd rond de 30 procent. Volgens de makers van Doelwit, daarbij ondersteund door het Netwerk Weerbaar Bestuur, blijft het aantal intimidaties en bedreigingen van lokale bestuurders stijgen. Bijna de helft zou er in meer of minder ernstige mate mee te maken krijgen.

Tekst gaat door onder filmpje

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Zes wethouders doorbreken in de documentaire de stilte over bedreigingen waarmee zij te maken hebben gehad. De huiveringwekkende verhalen roepen de vraag op wie straks nog bereid is om wethouder te worden. ‘We hebben opdracht gegeven jou te vermoorden’ of ‘je hoofd hangt in een galg’ of ‘je kunt een mes in je ribben krijgen’. Dat soort teksten.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.