Hugo Camps Hugo Camps

Ajax zinkt weg in chaos: slimme jongens Van der Sar en Overmars zijn geen CEO’s

08 februari 2021

Nederland raakt in de ban van de mogelijke Elfstedentocht. Het ijs werkt als nationale drug, maar zorgt ook voor de afgelasting van voetbalwedstrijden. Toch maakte Ajax de tongen los. De club zakt weg in chaos, schrijft Hugo Camps.

Pater Erben Wennemars liet de Elfstedentocht transcenderen tot een perspectief van hoop, veerkracht en onwijs geluk. Hij was er helemaal klaar voor, de ijzers reeds aangebonden. Corona moest maar even worden geparkeerd in Harlingen tot het volk was uitgeraasd op het ijs. De Elfstedentocht blijft een bedevaartsoord voor jong en oud. Schaatsend de hemel in, zoiets. Cijferfetisjist Wopke wou graag verkenner spelen op het gitzwarte ijs. Deze vierkante minister zoekt ineens de streling van het volk.

IJs als nationale drug

Hugo Campsschrijft wekelijks een sportcolumn voor weekblad EW. Camps (Molenstede, 1943) schrijft voor EW sinds 1986 en maakte in die hoedanigheid vele markante interviews met topsporters.

Om maar te zeggen dat 5 onder nul het bloed van half ­Nederland doet koken. IJs als nationale drug, barre kou als geluksfactor. Een beetje raar volkje, die Nederlanders. Voor normale mensen is sneeuw en ijs ellende, maar in dit land verslaan ze zelfs de virusdoem.

Daarom was het zo tegenstrijdig dat alle voetbalwedstrijden op zondag werden afgelast. Vroeger maakte sneeuw niet uit, er werd altijd gespeeld. Met een rode bal. Voetballers werden geïnspireerd door sneeuwpret. Vooral voor keepers was een sneeuwtapijtje hun lust en hun leven. Pyke Koch heeft dat ragfijn geschilderd.

Grootmacht van de eredivisie als bende amateurs

Op deze voetballoze zondag was het al voetbal wat de klok sloeg. Vooral Ajax ging over de tong, en niet in glorierijke zin. De grootmacht van de eredivisie had zich weer eens laten kennen als een bende amateurs. ­Directeur Edwin van der Sar stamelde zich een ­ongeluk om alle schandaaltjes toe te dekken. Zoals algemeen bekend, is Edwin geen virtuoos met woorden, dus het duurde een half etmaal voor de voormalige nationale doelman zijn smoezen  op een rijtje had.

Ajaxkeeper André Onana is een jaar geschorst wegens ­dopinggebruik. Ajax gaat in beroep en directeur Van der Sar legde een balsem van onschuld over het verdict. Onana voelde zich niet lekker en had naar eigen zeggen een paracetamolletje ingenomen van zijn vrouw. Achteraf bleek dat een plaspil te zijn met maskerende werking voor doping­gebruik. Het lag aan de verpakking die nagenoeg identiek is.

Wielrenners kennen de smoezen van Onana uit het hoofd

Als de keeper van Ajax een wielrenner was geweest, was een schaterorkaan van Amsterdam tot de Oeral opgestegen. Renners kennen dat soort smoezen uit het hoofd. Zij kunnen getrakteerd worden op vier jaar schorsing. Onana komt er nog genadig vanaf. Je zou denken dat er in een beursgenoteerd bedrijf controle is op medicijngebruik van gezichts­bepalende medewerkers. Niet bij Ajax, waar een miserabele slordigheid heerst. Of is het hooghartigheid?

Afwezigheid van dopinggebruik is een taai vooroordeel in de wereld van het voetbal. Wie de geschiedenis van Juventus kent, zou beter moeten weten. Een aantal jaren geleden stonden de spelers van de Italiaanse kampioen stijf van de amfetamines en steroïden. Gianni Agnelli (van Fiat) zocht bescherming bij regering en parlement voor ­reputatieschade. Een mistgordijn daalde neer.

Ajax zakt weg in chaos

Edwin van der Sar en Marc Overmars hebben de sportieve leiding in handen. Het zijn slimme jongens, maar het kaliber van een CEO hebben ze niet. Het zijn meer uitvoerders dan makers van beleid. Hun weerzin  tegen administratieve rompslomp is groot en dat wreekt zich. Ondanks een handvol ingestudeerde dure woorden blijven het voetballers.

De schande van de eeuw is de weigering om Abdelhak Nouri financieel tegemoet te komen voor zijn thuisverzorging. De beloftevolle speler heeft hersenschade opgelopen na hartfalen tijdens een oefenwedstrijd. Hij is bedlegerig en kan niet meer spreken. Ajax heeft het tot een juridische strijd laten komen voor de schadeloosstelling. Hoe wreed en egoïstisch ben je dan? Is erbarmen misschien ook beursgenoteerd? Met administratieve klojo’s valt te leven, met financiële bloedzuigers niet. Stuur ze schaatsend het wak in.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.