Premium Lock Zorgwerkers verdienen echt niet ondermaats

28 januari 2021Leestijd: 2 minuten
Gert-Jan Segers en Lilian Marijnissen. Foto: ANP.

Demissionair minister voor Medische Zorg Tamara van Ark (VVD) zal binnenkort opnieuw uitleggen dat het kabinet geen aanstalten maakt om nogmaals extra geld uit te trekken voor de salarissen in de zorg. Dit is een terechte reactie op de motie die de Tweede Kamer dinsdag 26 januari aannam, schrijft Carla Joosten.

PvdA en SP brachten opnieuw hun motie in stemming waarover de stemmen in juni nog staakten. Dit keer stemden D66 en ChristenUnie met de oppositie mee en haalde het pleidooi voor een structureel hogere zorgbeloning het wel. Een Kamermeerderheid wil het kabinet bewegen om structureel miljarden euro’s extra uit te trekken voor dat doel. Die wens klinkt sympathiek, maar er valt wel wat tegenin te brengen.

Zo is het de vraag of de zorgsalarissen wel zo laag zijn. Dat de gemiddelde verpleegkundige tot de minst verdienende hoogopgeleide behoort, is geen kwestie van loonniveau. Dat laatste heeft alles te maken met de deeltijdcultuur in de zorg. Eén op de drie hbo-verpleegkundigen werkt drie dagen per week. Een cijfer dat overigens dateert van voor de coronacrisis.

Bekijk de hele salarissenlijst Wie verdient wat?

Voor de komende jaren
zijn al afspraken voor loonstijging gemaakt

De maatschappelijke waardering voor het zware werk in de zorg is groot, ook al klinkt het applaus dezer dagen wat minder. Waardering voor werk blijkt vooral uit de beloning. Maar loon is in de zorgsector het resultaat van cao-onderhandelingen en niet van kabinetsbesluiten. En die onderhandelingen leidden allang tot afspraken over salarisstijgingen. Sterker, de afgelopen jaren stegen de zorgsalarissen al mee met de ontwikkelingen in de markt en gingen daar veelal zelfs bovenuit.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw