Premium Lock Volledig CO2-neutraal? Te vaak voor de bühne

23 januari 2021Leestijd: 3 minuten
Datacenter in aanbouw. Foto: ANP

Het regent bedrijven die binnen afzienbare tijd CO2-neutraal willen zijn. Ze profileren zichzelf als de voorlopers van de groene revolutie. Maar dat is niet altijd terecht, schrijft Marijn Jongsma.

Datacenters zijn de energieslurpers van de digitale economie: sommige verbruiken net zoveel energie als een complete stad. Hun stroomverbruik steeg volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek alleen al tussen 2017 en 2019 met 66 procent, waarmee ze goed werden voor bijna 3 procent van de totaal geleverde elektriciteit. Sindsdien is dat aandeel alleen maar verder gestegen, dankzij het massale thuiswerken en het internetgebruik dat daarbij hoort.

Van vernieuwend naar milieuvervuilend

De bedrijven die de datacenters exploiteren, voelen de bui natuurlijk al hangen. Het imago van de informatie-economie schuift langzaam op van vernieuwend naar milieuvervuilend, met het risico op strengere regulering. Een paar grote jongens (waaronder Google en Amazon) kiezen voor de vlucht vooruit. Ze hebben een ‘green deal’ gesloten met de Europese Commissie: eind 2025 is 75 procent van hun energieverbruik duurzaam, vijf jaar later zijn ze helemaal CO2-neutraal.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw