Marijn Jongsma Premium Corner

Volledig CO2-neutraal? Te vaak voor de bühne

23 januari 2021

Het regent bedrijven die binnen afzienbare tijd CO2-neutraal willen zijn. Ze profileren zichzelf als de voorlopers van de groene revolutie. Maar dat is niet altijd terecht, schrijft Marijn Jongsma.

Datacenters zijn de energieslurpers van de digitale economie: sommige verbruiken net zoveel energie als een complete stad. Hun stroomverbruik steeg volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek alleen al tussen 2017 en 2019 met 66 procent, waarmee ze goed werden voor bijna 3 procent van de totaal geleverde elektriciteit. Sindsdien is dat aandeel alleen maar verder gestegen, dankzij het massale thuiswerken en het internetgebruik dat daarbij hoort.

Van vernieuwend naar milieuvervuilend

De bedrijven die de datacenters exploiteren, voelen de bui natuurlijk al hangen. Het imago van de informatie-economie schuift langzaam op van vernieuwend naar milieuvervuilend, met het risico op strengere regulering. Een paar grote jongens (waaronder Google en Amazon) kiezen voor de vlucht vooruit. Ze hebben een ‘green deal’ gesloten met de Europese Commissie: eind 2025 is 75 procent van hun energieverbruik duurzaam, vijf jaar later zijn ze helemaal CO2-neutraal.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.