Jeroen van Wensen Premium Corner

Dalende rente maakt pensioen te duur

19 januari 2021

De pensioenpremies stijgen dit jaar ongekend fors, zo valt woensdag 19 januari in dagblad FD te lezen. De krant zette de premies die pensioenfondsen in rekening brengen op een rij, en stelde vast dat die niet eerder zo hoog waren. Een gevolg van de almaar dalende rente en de dalende verwachte beleggingsrendementen. Die maken garanties peperduur. Tijd dus om die garanties af te schaffen, vindt Jeroen van Wensen.

De pensioenpremies komen dit jaar uit op 25 tot 30 procent van het pensioengevende salaris; dat was vijf jaar geleden nog rond de 20 procent, rekent het FD vandaag voor. Tel je de AOW-premie erbij op, dan is een werknemer anderhalve dag per week aan het werk om de kosten van zijn toekomstvoorzieningen op te brengen.

Pensioenpremie hoger dan uitkering

Het maakt het pensioen voor vooral jongeren een peperdure en zinloze aangelegenheid. Een berekening op de achterkant van een sigarendoosje laat zien dat een werknemer die dertig jaar lang deze premies betaalt, 91 jaar oud moet worden om de inleg terug te verdienen (terwijl de gemiddelde levensverwachting een paar jaar lager is).

Een 21-jarige werknemer krijgt in het huidige stelsel een nominale pensioenuitkering toegezegd, die begint op 68-jarige leeftijd, en die levenslang loopt. Een pensioenfonds geeft daarmee garanties af op bedragen die tot na het jaar 2100 moeten worden uitgekeerd.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.