Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Na vaccinatie moet anderhalvemetersamenleving worden afgeschaft

01 januari 2021

We hebben 2020 definitief achter ons gelaten. De regering besloot afgelopen jaar verregaande maatregelen te nemen in de strijd tegen het coronavirus. Zo heeft de Tijdelijke wet maatregelen covid-19 onze vrijheden drastisch ingeperkt. Laten we niet wennen aan deze niet normale toestand, schrijft Afshin Ellian. Na de vaccinatie moet de anderhalvemetersamenleving worden afgeschaft.

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap aan de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Het jaar 2020 was uitzonderlijk. Velen zijn door het coronavirus heengegaan. Ook hebben velen aanzienlijk financiële en emotionele schade geleden. De onzichtbare vijand trof iedereen, zonder aanziens des persoons. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn in Nederland de fundamentele vrijheden bovendien niet zo drastisch ingeperkt: vrijheid van beweging, vrijheid van vereniging, vrijheid om naar eigen inzicht van je eigendomsrecht gebruik te maken, vrijheid om te reizen en vrijheid om bijeen te komen.

Desondanks heeft het kabinet geen noodtoestand afgekondigd. Artikel 103 van de Grondwet is niet gebruikt om de vrijheid van de burgers in te perken.

In andere landen, zoals Frankrijk, België en Italië, en in grote delen van Duitsland, kondigde de regering de noodtoestand wel af om de situatie te beheersen. Frankrijk wendde zich eerder – toen om veiligheidsredenen – ook al tot de regeling inzake de uitzonderingstoestand. In 2015 werd in Frankrijk na islamitische aanslagen de noodtoestand uitgeroepen. Daarna kon de politie massaal verdachten aanhouden en huiszoekingen verrichten. Vanaf 2018 zijn die maatregelen omgezet in reguliere wetten.

Het leert ons dat het niet normale, het uitzonderlijke in het nieuwe normaal kan worden getransformeerd.

De wettelijke grondslag van de coronamaatregelen stond ter discussie

Behandeling coronawet in Eerste Kamer

Lees hoe het kabinet de Tijdelijke wet maatregelen covid-19 door het parlement wist te loodsen: Corona-spoedwet deze week door senaat

Nederland koos er van meet af aan voor niet op grond van artikel 103 van de Grondwet de noodtoestand af te kondigen. Daardoor ontbrak een wettelijke basis voor de maatregelen die het kabinet op 15 maart 2020 had genomen. Maar het parlement en de bevolking aanvaardden deze maatregelen en ze werden ook nog nageleefd. Maar langzaam kwam in het parlement een discussie op gang over de wettelijke grondslag van die maatregelen. En daaruit vloeide een nieuwe wetgeving voort: de Tijdelijke wet maatregelen covid-19.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.