Gerlof Leistra Premium Corner

Gratie voor levenslang gestraften moet geen automatisme worden

22 januari 2021

Dat de tot levenslang veroordeelde Cevdet Yilmaz (64) na bijna 38 jaar detentie gratie heeft gekregen, is terecht. Na zijn overplaatsing naar een tbs-kliniek in 2001 is hij inmiddels uitbehandeld. Toch moet gratie geen automatisme zijn, vindt Gerlof Leistra.

In april 1983 schoot Cevdet Yilmaz in café ’t Koetsiertje in Delft zes mensen dood, onder wie een twaalfjarig meisje. Zijn motief is nooit helder geworden. Mogelijk was ‘de Turk’ vanwege zijn afkomst beledigd. Volgens gedragsdeskundigen verkeerde hij in een psychose. In 1984 kreeg hij levenslang.

Levenslang is in Nederland letterlijk levenslang, tenzij er gratie wordt verleend. Dat gebeurt zelden of nooit. In 2001 werd Yilmaz van de gevangenis overgeplaatst naar een tbs-kliniek. Bij een gunstig verlopen behandeling zou hij gratie krijgen, zo werd hem beloofd. Van die ‘ontsnappingsroute’ profiteerde seriemoordenaar Hans van Zon. Die kreeg in 1986 gratie.

Mokkend

De behandeling van Yilmaz verliep positief. Hij stichtte buiten de kliniek zelfs een gezin. Toch werd een gratieverzoek drie keer afgewezen. Maar afgelopen dinsdag oordeelde het Gerechtshof dat er geen argumenten meer zijn voor een vierde weigering. Demissionair minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker (VVD) ging mokkend akkoord met gratie.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.