Onno Aerden Premium Corner

Geachte Ferdinand Grapperhaus: hoe gaat u de avondklok handhaven?

23 januari 2021

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan demissionair minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus (CDA). De avondklok is nodig – waar blijft uw ferme taal over een optimale uitvoering?

En jawel, daar was-ie weer: de persconferentie van Rutte/De Jonge, de communicatiebazooka’s van het demissionaire kabinet. Dit keer gold als alarm de Britse variant van het coronavirus, door CDA-minister Hugo de Jonge dreigend ‘Britse mutant’ genoemd. De laatste – en meest prominente – twijfelaar in het OMT was kort daarvoor keurig gelijkgeschakeld.

Onno Aerden

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden (1967) geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand die de publiciteit haalde.

Treurig gesoebat in de Tweede Kamer volgde, waar een volle dag vergaderen eindigde in een half uurtje later beginnen, terwijl het vaccinatie-echec van De Jonge noch de aanhoudende drukte op de wegen overdag werden bekritiseerd. Kennelijk verwacht Den Haag wonderen als de stille uren nog een tikkie stiller worden gemaakt.

Kan zijn, wie weet. Veel hangt af van de manier waarop de avondklok wordt gehandhaafd. En dat is uw taak. Waar was uw persconferentie? Zoals Wouter Koolmees, Wopke Hoekstra en Eric Wiebes’ opvolger Bas van ’t Wout die ook deze week weer gaven om de uitvoering van het economische beleid toe te lichten.

U deed maar één mededeling: de avondklok ‘gaat zaterdag in’. 

Handhavers krijgen zeven categorieën uitvluchten voor hun kiezen

Ridicuul dat dit alles was wat u te zeggen hebt. Er is nogal wat dat om een stevig verhaal vraagt. Zo mogen we kennelijk zelf een formulier invullen waarmee we onszelf alsnog de nachtelijke straat op sturen – dat kan nog voor hilarische situaties zorgen: ‘Sorry, maar hier heb ik écht ingevuld dat ik hier nu mag lopen.’ Dan zijn er ook nogal wat uitzonderingen: handhavers krijgen zeker zeven categorieën uitvluchten voor hun kiezen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.