Jelte Wiersma Premium Corner

Exportverbod: Commissie-Von der Leyen gooit gedwongen morele mantel af: eigen volk eerst

30 januari 2021

De Europese Commissie introduceerde vrijdag een exportverbod voor coronavaccins. Daarover bestaat enige schaamte in Brussel, want de Duitse Commissievoorzitter Ursula von der Leyen (CDU) zei in het voorjaar van 2020 nog dat de Europese Unie zo’n beetje de hele wereld wilde helpen het virus te bestrijden. Maar gezien de vaccincrisis is het ‘eigen volk eerst’. Een volwassen imperium kan niet anders dan zich zo gedragen, schrijft Jelte Wiersma.

De Commissie-Von der Leyen heeft als informeel doel: een Europa dat beschermt. De Europese Unie moet, zoals premier Mark Rutte (VVD) dat omschrijft, de huifkarren in een cirkel zetten. Dat betekent militaire onafhankelijkheid van de Verenigde Staten, illegale immigratie voorkomen en productie- en grondstoffen-onafhankelijkheid van Azië, Afrika en Rusland nastreven.

Lees ook dit commentaar van Jelte Wiersma: Inkooppuinhoop vaccins door EU leidt tot extra dodenVon der Leyen

Dit ‘Europa dat beschermt’ schijnt volgens peilingen van onder meer de Brusselse denktank European Council on Foreign Relations populair te zijn onder burgers. Maar wat dit politiek gezien in de praktijk betekent, is soms nog even wennen voor de Europese Commissie en de nationale regeringen in de Europese Unie (EU). Zo preekte Von der Leyen in de lente van 2020 dat de EU in de aanpak van de coronacrisis niet egoïstisch zou zijn. Heel de wereld, vooral de armere landen, zouden massale steun uit de EU tegemoet kunnen zien ter bestrijding van het coronavirus en de economische gevolgen van de lockdowns. Het motto in de woorden van Von der Leyen: ‘We are in this together.’ Oftewel: we zitten samen in hetzelfde schuitje.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.