Philip van Tijn Premium Corner

De koudwatervrees voor ons democratische leger

31 januari 2021Leestijd: 5 minuten

Geert Wilders wilde het leger inzetten om de rellen in steden en dorpen te bestrijden. De Tweede Kamer zag daar niks in. Net als dat het leger niet wordt ingezet om de vaccinatieoperatie op gang te helpen, want dat leger wordt maar eng gevonden. Allemaal flauwekul, schrijft Philip van Tijn.

Philip van Tijn

Philip van Tijn is bestuurder, toezichthouder en adviseur. Hij schrijft wekelijks een blog over de actualiteit.

Ik heb het Geert Wilders zelf horen zeggen: ‘Als het nodig is – en alleen als het nodig is – en bij grootschalige rellen moeten we de mogelijkheid hebben het leger in te schakelen.’ Aldus de PVV-leider afgelopen woensdag 27 januari in een spoeddebat in de Tweede Kamer, waarin hij erop wees dat de politie, de Mobiele Eenheid (ME) inbegrepen, het in de voorafgaande dagen binnen de mogelijkheden goed had gedaan. Maar hij toonde zich bezorgd dat de politie, toch al niet op sterkte door de bezuinigingen, het niet zou kunnen volhouden als het rellen zou doorgaan. Wilders diende een desbetreffende motie in, die werd afgewezen met alleen de stemmen van zijn eigen partij vóór.

Nu kun je de pest hebben aan Wilders, of iets hebben tegen zijn Marokkanen-uitspraak, of überhaupt tegen de PVV zijn, maar zo’n gek voorstel is dit niet. De politie, inderdaad ‘uitgekleed’, loopt op haar tandvlees en het gewone politiewerk moet ook doorgaan. En al was de uitspraak van de Eindhovense burgemeester John Jorritsma (VVD) over een ‘burgeroorlog’ niet erg slim en al helemaal niet juist, sommige beelden leken wel oorlogsbeelden. Zij het dat er geen schot is gelost, en dat is wel een verschil!

Een voorstel van Wilders deugt per definitie niet

De genuanceerde bewoordingen van Wilders leverden natuurlijk krantenkoppen op als ‘Wilders wil leger inzetten’ en ook in talkshows – waarin de aanwezigen zichzelf opiniemakers achten – was hij natuurlijk de gebeten hond. Hahaha, die Wilders weet niet eens dat de marechaussee tot de strijdmacht behoort en gewoon meedoet met de politie, hoonde de ene opinieleider in spe – terwijl ik Wilders toch echt had horen zeggen: ‘Voorzitter, ik weet dat de marechaussee meedoet, maar er zijn ook andere legereenheden die qua training en achtergrond daarvoor geschikt zijn.’ Genuanceerd dus.

In diezelfde talkshow vertelde Twan Huys – ook al een groot opinieleider – nog met schrik in zijn ogen over de tanks die in 1980 door de Amsterdamse straten rolden naar een kraakpand in de Vondelstraat. Dat was wat voor Huys, destijds vijftien jaar en woonachtig in het dorp Sevenum (6.725 inwoners, in 1980 nog veel minder) waar nooit een tank door de straten rolde of zal rollen! Trouwens, die tanks van toen in Amsterdam waren niet bedoeld om aan te vallen. Ze werden alleen ingezet om de enorme barricaden op te ruimen die de krakers hadden gebouwd én om dekking te bieden aan de pelotons ME’ers. Maar ook het Tweede Kamerlid Dilan Yesilgöz (VVD), toch in het algemeen verstandig, vatte wat ruw Wilders’ standpunt samen met ‘Ga maar opzij, zet het leger in.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.