Premium Lock Voetballer Griezmann verdient applaus om Oeigoeren-standpunt

12 december 2020Leestijd: 2 minuten
Antoine Griezmann. Foto: AFP.

Voetballers wordt vaak verweten dat ze zich wel druk maken om racisme, maar vervolgens gewoon gaan voetballen in Qatar. Juist daarom is de stellingname van Antoine Griezmann tegen Huawei en de onderdrukking van Oeigoeren te prijzen, schrijft Robbert de Witt.

Ach, hij kan natuurlijk ook wel wat lijden, ben je geneigd te denken. Stervoetballer Antoine Griezmann heeft een, ongetwijfeld bijzonder lucratief, contract opgezegd met Huawei. Maar hij ontvangt van zijn club Barcelona naar het schijnt om en nabij de 600.000 euro – per week.

Lees ook dit commentaar van Robbert de Witt over D66: In weerwil van mooie plannen hebben Oeigoeren weinig aan D66Sigrid Kaag sdeelt de afschuw over het lot van de Oeigoeren

De Franse voetballer was een zogeheten ambassadeur van de Chinese techgigant. Zijn portret werd gebruikt voor reclamecampagnes. Via Instagram liet Griezmann weten dat hij de samenwerking beëindigt, omdat Huawei betrokken is bij de onderdrukking van Oeigoeren, moslims in het westen van China. Het techbedrijf zou gezichtsherkenning-software hebben ontwikkeld die wordt ingezet in de provincie Xinjiang, waar meer dan een miljoen Oeigoeren in concentratiekampen zitten opgesloten.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw