Of Promes nu wel of niet schuldig blijkt, het stigma zal blijven

14 december 2020Leestijd: 4 minuten
Ajax-voetballer Quincy Promes. Foto: ANP.

Wat er ook is gebeurd, het steekincident zal Ajacied Quincy Promes altijd blijven achtervolgen, denkt Hugo Camps. Die dit weekeinde ook moest terugdenken aan die keer dat hij ging winkelen in Antwerpen met Klaas-Jan Huntelaar.

Een  voetballer die wordt opgepakt wegens een steekpartij is in Nederland groot nieuws. Groter dan in Engeland, waar drank, knokpartijen en wangedrag erfgoed van de Premier League zijn. De arrestatie van Ajacied Quincy Promes wegens vermeende betrokkenheid bij een steekpartij doet Ajax pijn. En ook het Nederlands elftal.

Hugo Campsschrijft wekelijks een sportcolumn voor Elsevier Weekblad. Camps (Molenstede, 1943). Schrijft sinds 1986 voor EW en maakte in die hoedanigheid vele markante interviews met topsporters.

Weinig geledingen van de samenleving zijn zo gemoraliseerd als sport. De verwachting is altijd dat de erfzonde niet is doorgedrongen tot het trainingsveld. Utopie. Voetballers en in bredere zin sportmensen hebben dezelfde kwetsbare onvolmaaktheid als de loodgieter. Hun bekendheid is een magneet voor foute vrienden. Zelf Marco van Basten had daar vroeger bij vlagen last van. Altijd mannen in leren jack om hem heen.

Ten onrechte worden voetbalhelden geacht het goede voorbeeld te geven

De arrestatie van Promes is een  klap voor Ajax. Voetbalhelden worden geacht het goede voorbeeld te geven. Een onhoudbare pretentie. Voetballers zijn net mensen die mede door hun riante salarissen in een cultuurtje van onschendbaarheid gaan zweven. Dat Promes een zwarte voetballer is, helpt ook niet mee met de vanzelfsprekendheid van zijn onschuld. Bovendien zat de rechtspoot al een tijdje in een dip, wat wel vaker tot razende hormonen leidt.

Ik wil hem niet veroordelen zonder bewijs. De rechter moet uitspraak doen. Zeker is dat het steekincident zijn carrière geen deugd zal doen. Straks loopt hij toch over de velden met een stigma. De bloedhonden van voetbalfans zullen het incident permanent in herinnering brengen.

Maar daarom is nog niet alles verloren: Patrick  Kluivert is ook alles vergeven en is zelfs toegetreden tot de directie van de Franse topclub PSG. Hij heeft zich uit een negatieve spiraal geworsteld, mede door een overvloed aan persoonlijke charme.

Huntelaar mag dan invaller zijn, zijn scoringsdrift is nog steeds ongerept

Klaas-Jan Huntelaar heeft als voetbalprof achttien seizoenen volgemaakt en nog steeds is hij van grote waarde voor Ajax. Hij is immer de sluwe, uiterst beweeglijke spits die tegen PEC Zwolle niet toevallig de mijlpaal van 150 eredivisiegoals sloopte. Huntelaar is een garantie voor doelpunten.

Vandaar de druk om nog een jaartje langer actief te blijven op het hoogste voetbalniveau. Hij mag dan nu veelal invaller zijn, zijn scoringsdrift blijft ongerept. In 76 interlands scoorde hij 42 keer, Alleen Robin van Persie scoorde meer. Huntelaar speelde voor Real Madrid en AC Milan en proefde de laatste jaren van de Bundesliga.

Ik had de eer met hem een dagje te gaan winkelen in Antwerpen.

Klaas-Jan is zeer modebewust. Hij wou een kijkje gaan nemen in de kledingzaak van Ann Demeulemeester. ‘Even in de nabijheid vertoeven van een zo beroemde ontwerpster is een andere wereld.’ Na zijn internationale carrière keerde hij terug naar de Achterhoek waar hij in een schitterende boerderij woont.

Efficiënter dan Huntelaar worden ze in de spits niet meer geboren. Zijn kopspel is dodelijk en zijn voetjes hebben dynamiet. De laatste weken is hij ook weer efficiënt voor Ajax. Maar nog steeds geen vakidioot. ‘Ik bewonder Caravaggio.’ Klaas-Jan zegt dat hij zich nog geen 37 voelt. Met enig aandringen doet hij er als voetballer nog wel een jaartje bij. Ergens in de provincie – Heerenveen zou leuk zijn.

Hij kijkt niet vaak naar sportprogramma’s. Ze zijn hem te politiek. ‘Alles is tegenwoordig politiek. Dat bevalt me niet, want politiek is een patent op de leugen. Ik graaf me liever in in een sneeuwhut in Noorwegen dan een uur op televisie naar politiek te kijken.’

Andere trainer dan Dick Advocaat zou het niet beter doen bij Feyenoord

De positie van Dick Advocaat bij Feyenoord wankelt. Niet dat hij weg wil, maar het spel en de resultaten van Feyenoord zijn zo bloedeloos dat Dick door spelers en directie naar buiten wordt gekeken. Zelf wil hij doorgaan tot het bittere end, maar het zou kunnen dat hij in de winterstop wordt uitgewuifd. Vergeten is dat Advocaat Feyenoord een jaar lang stabiliteit heeft gebracht. De club heeft het nu moeilijk. De Rotterdammers gingen met andere Nederlandse clubs mee ten onder in de Europa League. Feyenoord heeft geen geld en de huidige selectie is te smal. Een andere trainer zou het niet beter doen.

Lees het interview dat Hugo Camps in 2016 had met Guus Hiddink: ‘Je mag in het leven over de kop slaan’

Dickie doet alsof al die geruchten  over een nakend ontslag, mogelijk in de winterstop, hem ontgaan. Hij heeft er geen half woord voor over. Zijn  laatste jaar als clubtrainer wil hij niet vergallen door interne ruzies. Dick wil straks de Kuip verlaten als een heer, terwijl hij in zijn voetballeven graag in de rol van lieve schurk kroop. Hoe dan ook, Feyenoord is doodziek en zit financieel onder de waterlijn. Investeerders moeten zich haasten.

Is Feyenoord het einde van het voetballeven van Dick Advocaat? Hij houdt zijn kansen als ervaren bondscoach helemaal open. Als de 74-jarige Guus Hiddink nog aan de slag kan in Curaçao, waarom hij dan niet in een echt voetballand?

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.