Gerlof Leistra Premium Corner

Moordenaar Desi Bouterse verschuilt zich achter Archiefwet

01 december 2020

Ruim een jaar na zijn veroordeling tot twintig jaar cel wegens de Decembermoorden in 1982 verscheen de Surinaamse oud-president en voormalig legerleider Desi Bouterse maandag voor de krijgsraad. De schuld voor de moorden schuift hij in de schoenen van Nederland en hij stelt dat de geschiedenis hem zal vrijspreken. Een schaamteloze actie om op vrije voeten te blijven, vindt Gerlof Leistra.

Pas dertien jaar na het begin van het proces over de Decembermoorden van 1982 – waarbij vijftien tegenstanders van zijn regime zonder vorm van proces zijn geëxecuteerd – legde Desi Bouterse maandag voor het eerst een verklaring af voor de krijgsraad. Die heeft hem op 29 november 2019 bij verstek veroordeeld. Als hij tegen die uitspraak geen verzet had aangetekend, was de veroordeling onherroepelijk geworden en zou hij gevangen genomen kunnen worden.

‘Niet aanwezig’

Ondanks een stortvloed aan belastend bewijs van getuigen beweert Bouterse dat hij de moorden niet had zien aankomen en de bewuste nacht niet aanwezig was in Fort Zeelandia, waar de executies zijn gepleegd. Volgens hem heeft de krijgsraad ontlastend bewijs genegeerd.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.