Premium Lock Gelekte informatie toont dat onderzoek in China nodig is

01 december 2020Leestijd: 3 minuten
De Chinese president Xi Jinping - AFP

China reageerde traag op de uitbraak van het coronavirus en probeerde het werkelijke aantal besmettingen te verbloemen, blijkt opnieuw uit gelekte documenten. Onafhankelijk onderzoek in China is nodig, maar het is de vraag of Wereldgezondheidsorganisatie WHO daar gelegenheid toe krijgt, schrijft Bram Hahn.

Bijna een jaar nadat de eerste berichten opdoken over een nieuw gevaarlijk virus in China, is nog altijd niet duidelijk wat zich precies afspeelde in en rond Wuhan, dat het epicentrum van de coronapandemie zou worden.

Het is niet zeker hoe en wanneer het virus voor het eerst van dier op mens oversprong, hoe het zich zo snel kon verspreiden en wat de lokale en landelijk autoriteiten hebben gedaan met de informatie die ze kregen.

Lees de blog van Robbert de Witt nog eens terug: Triomfantelijk China moffelt de pijnlijke waarheid weg

Om de raadsels rond de bron en de verspreiding te ontrafelen, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie een team van internationale wetenschappers geformeerd, onder wie viroloog Marion Koopmans, dat de komende maanden onderzoek gaat doen. Het is daarbij de bedoeling dat ze begin volgend jaar ook naar Wuhan afreizen om ter plaatse te kunnen graven.

China is niet gebaat bij openheid over de pandemie

De Wereldgezondheidsorganisatie benadrukte vanaf het begin van de epidemie bij monde van directeur-generaal Tedros Ghebreyesus dat China zo transparant en coöperatief was. Of hij was grenzeloos naïef, of hij zei dat slechts om de deur naar China open te houden. Want na verloop van tijd werd steeds duidelijker dat Chinese autoriteiten artsen die alarm sloegen monddood maakten en hun boodschappen voor het grote publiek verborgen hielden.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw