Geachte Sigrid Kaag, afdalen graag

12 december 2020Leestijd: 3 minuten
Lijsttrekker Sigrid Kaag tijdens het partijcongres van D66. Foto: ANP

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan D66-voorvrouw Sigrid Kaag. De MeToo-affaire in D66 vraagt niet om koninginnentaal. Daal af!

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden (1967) geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand die de publiciteit haalde.

Was vorige week de week van Thierry Baudet, deze week was u de gebeten hond. Eerst was er dat Instagrambericht. Bedoeld als aansporing voor vrouwen om ‘iets te durven’, schreef u over een belangrijk keuzemoment uit uw eigen leven: ‘Ik was 23 en studeerde in Caïro. Ik stond op het punt om af te studeren en moest beslissen wat ik daarna ging doen. Ik kon naar de Universiteit van Oxford, Cambridge en de Universiteit van Exeter.’

Het elitaire karakter van die ontboezeming – het woord ‘elitair’ kleeft al langer aan u – leidde tot hoon in de media en verwoede online steunbetuigingen van uw achterban. Het was, kortom, niet de verbindende boodschap van de aanstaande premier. En laat dat nou de boodschap zijn van een NPO-documentaire die binnenkort, in verkiezingstijd, zal worden uitgezonden over uw leven tot op heden.

De wat al te juichende toonzetting van de uitzending roept de vraag op: is de publieke omroep er om politieke kopstukken te lauweren? Ziedaar het tweede gevalletje van ophef.

Een MeToo-affaire in de partij van deugdzaamheid en gelijke kansen

Maar het klapstuk vormde het online geplaatste verhaal van een anonieme klaagster over vermeende seksuele intimidatie door een prominent partijadviseur. Deze man – oprichter van een bekend Haags lobbybureau – was jaren betrokken bij de selectie van politiek D66-talent en volgens verschillende bronnen ook betrokken bij uw eigen campagne. De zaak speelt al jaren en zou diverse vrouwen betreffen. Het is dus geen onbeduidende zaak.

Lees het commentaar van Robbert de Witt over D66: In weerwil van mooie plannen hebben Oeigoeren weinig aan D66

Oud-D66-leider Alexander Pechtold – zelf ook niet onbesproken – sprak de man ‘vermanend toe’ toen hij een voormalig partijvoorzitter belaagde en liet het er verder kennelijk bij zitten. De politie heeft hem volgens het schrijven een omgangsverbod opgelegd met een belaagde vrouw – overigens niet de klaagster. En de man is eind 2018 ontheven van zijn functie in de D66-‘talentencommissie’. Een MeToo-affaire in de partij van deugdzaamheid en gelijke kansen: logisch dat de camera’s snorden. De pers trok niet langer naar fractievoorzitter Rob Jetten, maar naar u, het nieuwe boegbeeld. Leiderschap werd gevraagd.

En wat zei u? U was verbaasd, al was u wel op de hoogte dat er ‘iets’ speelde, ‘jaren geleden’. Er komt een onderzoek. En nee, de betrokken adviseur speelde geen rol van betekenis bij uw campagne, ondanks een stroom aan lovende tweets op zijn timeline. Kortom: ‘Ik herken dat beeld niet. Maar dat wil niet zeggen dat je blind moet zijn voor het risico dat het een ander wel overkomt.’ Een statement volgde: stel dát er sprake zou zijn van ‘intimidatie’, dan past ‘stevig ingrijpen’.

Deze kwestie vraagt niet om meel in de mond

In de internationale diplomatieke wereld mag zo’n reactie volstaan. Maar in Den Haag zal elke steen worden opgetild en omgekeerd. Tien tegen één dat de klaagster haar anonimiteit zal verruilen voor een plekje aan tafel in een van de talkshows op televisie. Er zullen reconstructies komen en meer klaagsters opstaan. En al die kennis komt bij u terug. Wat wist u wanneer?

Deze reactie is onvoldoende voor een vrouw die leiderschap wil uitstralen en – getuigen haar Instagramberichten – vooral andere vrouwen wil aansporen krachtiger te worden.

Deze kwestie vraagt niet om meel in de mond, niet om koninginnentaal. Daal af, word mens, sla met uw vuist op tafel, toon emotie en onderneem snel de harde actie die nodig is om uw partij te schonen van dit onheil.

Anders staat D66 straks lelijk te kijk – en u ook. Daar helpt geen lovende documentaire aan.