Premium Lock Drie politieke wetten werden Thierry Baudet fataal

01 december 2020Leestijd: 4 minuten
Thierry Baudet. Foto: ANP.

Slimme politieke partijen leren van de fouten van anderen, schrijft Roelof Bouwman. Bij Forum voor Democratie weigerden ze dat te doen.

Het politieke bedrijf kent, zoals iedereen weet, geen natuurwetten. Wel bestaan er vaste regels, gewoonten en gebruiken, en ook die mogen we volgens Van Dale betitelen als wetten.

Roelof Bouwman

Roelof Bouwman is historicus en journalist. Hij schrijft wekelijks over politiek, geschiedenis en media.

Na een week die in het teken stond van de implosie van Forum voor Democratie, kan het geen kwaad eens drie van die politieke wetten op een rijtje te zetten.

Wet 1: pas op met politieke jongerenorganisaties

Het fenomeen politieke jongerenorganisatie dateert van erg lang geleden, toen ‘doorleren’ na de lagere of middelbare school voor veel Nederlanders nog niet tot de mogelijkheden behoorde. Als lid van een politieke jongerenorganisatie kon je toch een beetje aan je trekken komen, want er werd vooral aan studie, vorming en scholing gedaan.

Toen, vanaf de jaren zestig, steeds meer jongeren hoger onderwijs gingen volgen, verviel die functie. De meeste politieke jongerenorganisaties kregen sindsdien het karakter van een soort zandbak waarin ‘politiekje’ kon worden gespeeld.

Uiteraard zonder dat de leden – overwegend studenten – politieke verantwoordelijkheid dragen. De haalbaarheid of uitvoerbaarheid van standpunten, is dus niet belangrijk en compromissen sluiten met politieke opponenten is niet nodig. Eigenlijk leer je als lid van een politieke jongerenorganisatie vooral dingen die je in de echte wereld – als volksvertegenwoordiger of bestuurder – weer heel snel moet afleren.

Lees ook de blog van Afshin Ellian over het grote tekort van Thierry Baudet: gebrek aan zelfreflectie

Minstens zo problematisch is het risico van radicalisering. Vrijwel alle politieke partijen hebben al eens narigheid ondervonden van extremisten die zich meester dreigden te maken van de eigen jeugdclub. Soms komen ze van uiterst rechts, zoals in de jaren negentig in de rumoerige afdeling ’t Gooi van de JOVD. Soms van uiterst links, zoals onlangs de ‘zolderkamercommunisten’ in de SP-jongerenorganisatie Rood.

Eigenlijk is het heel simpel. Voor gevestigde politieke partijen geldt: houd je jongerenorganisatie kort. Voor nieuwe partijen: begin er maar liever niet aan.

Wet 2: met rechtse ledenpartijen loop het slecht af

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw