Premium Lock Brexit-overeenkomst: overwinning voor soeverein Verenigd Koninkrijk én Europa, niet EU

25 december 2020Leestijd: 3 minuten
Boris Johnson viert feest na Brexit-akkoord. Foto: ANP

Het is de Britse premier Boris Johnson (Conservative Party) gelukt. Het Verenigd Koninkrijk is vanaf 1 januari 2021 weer een soeverein land. Het kan nagenoeg vrijelijk goederen en diensten exporteren naar en importeren uit de Europese Unie. Daarmee laat Johnson zien dat samenwerking en vrijhandel in Europa niet samen hoeft te gaan met een politiek integratieproject, schrijft Jelte Wiersma.

Het Verenigd Koninkrijk is deel van Europa, zei Johnson donderdag in de toespraak waarin hij de overeenkomst tussen de Europese Unie en zijn land bekendmaakte. Daarmee benadrukte hij iets belangrijks: de Europese Unie is niet Europa en Europa is niet de Europese Unie. De Europese Unie is grofweg een politiek project waarin lidstaten gaandeweg hun soevereiniteit opgeven, elk jaar meer macht overhevelen naar Brussel (Commissie), Luxemburg (rechters) en Straatsburg (Parlement), en voor de eurolanden naar Frankfurt (centrale bank), terwijl het intussen uiteindelijk Duits-Franse onderonsjes zijn die bepalen wat er gebeurt.

Lees dit persoonlijke verhaal van correspondent Patrick van IJzendoorn over Brexit: Zo is het leven voor EU-burgers veranderd sinds het referendum

De EU is expliciet geen Europese samenwerking, zoals premier Mark Rutte (VVD) de EU-integratie vaak noemt. Wat wél Europese samenwerking is, is het akkoord dat Johnson en de Duitse Commissievoorzitter Ursula von der Leyen (CDU) donderdag presenteerden. In tweeduizend pagina’s is de nieuwe verhouding tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk vastgelegd. Daardoor kan de handel grotendeels doorgaan, maar hebben regering en parlement in Londen de macht teruggehaald om zelf over hun land te beslissen en vrijelijk handel te drijven met niet-EU-landen.

Brexit-akkoord is blauwdruk voor Europese samenwerking

Daarmee hebben Von der Leyen en Johnson een akkoord uitonderhandeld dat als blauwdruk kan dienen voor hoe Europa zou kunnen zijn: een geografisch, cultureel en economisch nauw met elkaar verweven hoekje van het Euraziatische continent dat wordt gekenmerkt door democratie en diversiteit.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw