Premium Lock Amerikaanse kartelautoriteit wil Facebook opbreken: hoognodig

11 december 2020Leestijd: 3 minuten
Facebook-oprichter en CEO Mark Zuckerberg

De Amerikaanse kartelautoriteit FTC en 46 Amerikaanse staten willen dat het Amerikaanse techbedrijf Facebook Instagram en WhatsApp verkoopt. De marktmacht van de sociale mediadienst is inderdaad te groot, schrijft Jelte Wiersma.

Facebook-oprichter en CEO Mark Zuckerberg schreef in 2008 in een e-mail: ‘Het is beter te kopen dan te concurreren.’ Daarmee onthulde hij dat Facebook de concurrentie wilde uitschakelen door ze over te nemen. Zo gebeurde ook. Facebook kocht concurrenten Instagram (2012) en WhatsApp (2014). De drie bedrijven plus Facebooks Messenger hebben 2,7 miljard maandelijks actieve gebruikers en een dominante positie in onder meer de Verenigde Staten en Europa.

‘Lijden onder Facebooks illegale gedrag’

De Federal Trade Commission (FTC) en openbaar aanklagers van 46 Amerikaanse staten hebben Facebook aangeklaagd wegens het overtreden van anti-monopolie- en anti-kartelwetten en willen dat het techbedrijf wordt opgebroken. Instagram en WhatsApp moeten wat hen betreft worden afgestoten en weer met elkaar gaan concurreren. Openbaar aanklager Letitia James van de staat New York zei het woensdag zo: ‘Geen enkel bedrijf zou zoveel ongecontroleerde macht mogen hebben over onze persoonlijke gegevens en onze sociale interacties en dat is waarom wij vandaag actie ondernemen en opstaan voor de miljoenen consumenten en kleine bedrijven die lijden onder Facebooks illegale gedrag.’

De aanklacht tegen Facebook is noodzakelijk. Nieuwe economische ontwikkelingen dreigen altijd te ontaarden in monopolies en kartels. Eind negentiende eeuw ontstonden in de Verenigde Staten bijvoorbeeld monopolies van oliebedrijven en spoorwegen. Om de voor een vrije markt noodzakelijke competitie te redden, zijn destijds een reeks anti-monopolie- en anti-kartelwetten aangenomen. Met die wetten in de hand zijn de olie- en spoorweg-monopolies en -kartels opgebroken.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw