Marijn Jongsma Premium Corner

Zweeds KPN niet strijdig met algemeen belang

14 november 2020Leestijd: 3 minuten

Een buitenlandse overname van het voormalige staatsbedrijf KPN is bij voorbaat omstreden. Maar er zijn geen redenen om het bij voorbaat af te wijzen, schrijft Marijn Jongsma.

De Zweedse investeerder EQT (gelieerd aan de rijke familie Wallenberg) aast op KPN, zo meldt persbureau Bloomberg. Toen De Mexicaanse miljardair Carlos Slim KPN in 2013 wilde overnemen, leidde dat tot groot tumult in de politiek. Het bedrijf wist dankzij een nog steeds bestaande beschermingsconstructie Slim van het lijf te houden, maar de schrik zat er bij Tweede Kamerleden goed in. De overheid kan telecomovernames nu tegenhouden als het publieke belang daar niet mee gediend is, of als de nationale veiligheid in het geding is.

Hoe Nederlands is KPN nog?

Er zitten dus genoeg sloten op de deur. EQT maakt alleen kans als KPN er zelf iets in ziet (een ‘vriendelijke’ overname) en de overheid geen bezwaren heeft.

Geen paniek dus. Maar is daar überhaupt reden toe? Om te beginnen is KPN in 1994 door de staat naar de beurs gebracht. Twaalf jaar later verkocht de overheid haar laatste aandelen. Er is dus gekozen voor particulier bezit. Eind vorig jaar waren tussen de 5 en 10 procent van de aandelen in Nederlandse handen. Dus hoe Nederlands is KPN eigenlijk nog? Den Haag heeft er al veel eerder voor gekozen om het nationale eigendom los te laten.

Hoe terecht is de vrees voor verkoop?

Het gebruikelijke bezwaar tegen buitenlandse overnames is dat kennis, kunde en klanten van de prooi dankbaar worden ingelijfd, maar dat er geen enkele garantie is dat de activiteiten in Nederland blijven. Die vrees is ditmaal onterecht.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,60 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.