Premium Lock Zweeds KPN niet strijdig met algemeen belang

14 november 2020Leestijd: 3 minuten
KPN logo bij het hoofdkantoor in Rotterdam. Foto: ANP

Een buitenlandse overname van het voormalige staatsbedrijf KPN is bij voorbaat omstreden. Maar er zijn geen redenen om het bij voorbaat af te wijzen, schrijft Marijn Jongsma.

De Zweedse investeerder EQT (gelieerd aan de rijke familie Wallenberg) aast op KPN, zo meldt persbureau Bloomberg. Toen De Mexicaanse miljardair Carlos Slim KPN in 2013 wilde overnemen, leidde dat tot groot tumult in de politiek. Het bedrijf wist dankzij een nog steeds bestaande beschermingsconstructie Slim van het lijf te houden, maar de schrik zat er bij Tweede Kamerleden goed in. De overheid kan telecomovernames nu tegenhouden als het publieke belang daar niet mee gediend is, of als de nationale veiligheid in het geding is.

Hoe Nederlands is KPN nog?

Er zitten dus genoeg sloten op de deur. EQT maakt alleen kans als KPN er zelf iets in ziet (een ‘vriendelijke’ overname) en de overheid geen bezwaren heeft.

Geen paniek dus. Maar is daar überhaupt reden toe? Om te beginnen is KPN in 1994 door de staat naar de beurs gebracht. Twaalf jaar later verkocht de overheid haar laatste aandelen. Er is dus gekozen voor particulier bezit. Eind vorig jaar waren tussen de 5 en 10 procent van de aandelen in Nederlandse handen. Dus hoe Nederlands is KPN eigenlijk nog? Den Haag heeft er al veel eerder voor gekozen om het nationale eigendom los te laten.

Hoe terecht is de vrees voor verkoop?

Het gebruikelijke bezwaar tegen buitenlandse overnames is dat kennis, kunde en klanten van de prooi dankbaar worden ingelijfd, maar dat er geen enkele garantie is dat de activiteiten in Nederland blijven. Die vrees is ditmaal onterecht.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw