Robbert de Witt Premium Corner

Pompeo en Trudeau hebben gelijk: BDS-beweging is antisemitisch

21 november 2020Leestijd: 2 minuten

Het oproepen tot een boycot mag natuurlijk, in het vrije en democratische Westen, schrijft Robbert de Witt. Maar dat de BDS-beweging nu juist Israël, de Joodse staat, eruit pikt, dat is niets anders dan antisemitisme.

Subtiel is het niet van Mike Pompeo, om de BDS-beweging een ‘kankergezwel’ te noemen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zei dit in Jeruzalem, naast een zichtbaar tevreden premier Benjamin Netanyahu, terwijl hij aankondigde dat de Amerikaanse regering de BDS-beweging voortaan als ‘antisemitisch’ beschouwt. Bedrijven en instellingen die BDS steunen, krijgen geen steun meer van de Amerikaanse overheid.

De BDS-beweging pleit voor het volledig isoleren van Israël, tot er een einde komt aan de, volgens haar, onderdrukking van Palestijnen. Overheden, bedrijven, kunstenaars en wetenschappers worden wereldwijd publiekelijk onder druk gezet geen zaken meer te doen met alles wat Israëlisch is – vandaar de naam ‘boycot, desinvesteren en sancties’, BDS.

Heeft de Amerikaanse regering gelijk? Is deze internationale pressiegroep inderdaad antisemitisch? En moet de Nederlandse regering, die immers ook tegen antisemitisme is, Pompeo volgen?

Europese landen die wél stelling namen tegen BDS

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok vindt van niet. Afgelopen januari antwoordde de VVD-bewindsman op Kamervragen van Tunahan Kuzu (DENK) dat Nederland de BDS-beweging niet als antisemitisch beschouwt. En het ‘onderschrijven van de BDS-beweging’ valt volgens Blok onder de vrijheid van meningsuiting.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.