Premium Lock KLM-piloten gedragen zich volstrekt wereldvreemd

02 november 2020Leestijd: 2 minuten
KLM-stewardessen en piloot. Foto: ANP.

De redding van KLM is uitgedraaid op een machtsspel tussen de CDA-minister Wopke Hoekstra (Financiën) en de piloten. De bewindsman moet zijn poot stijf houden, schrijft Marijn Jongsma.

Hoekstra wil het reddingspakket (bestaande uit leningen en garanties) alleen in werking stellen als de pilotenvakbond VNV bereid is de eerder toegezegde loonoffers vijf jaar lang vol te houden, in plaats van zeventien maanden (tot maart 2022).

De kosten van KLM moeten omlaag

De opstelling van het kabinet is volstrekt terecht. Den Haag wil er zeker van zijn dat er halverwege de redding niet wordt gepoogd om ingeleverde zaken (zoals een dertiende maand en de winstdeling over 2019) alsnog binnen te halen. Dat zou het draagvlak onder de miljardensteun (naast het reddingspakket en de coronasteun is er waarschijnlijk ook een kapitaalinjectie nodig) doen afkalven.

EW maakte eerder dit coververhaal: Kan Nederland zonder KLM?EW cover Kan Nederland zonder KLM editie 38 2020

Maar nog veel belangrijker: KLM heeft alleen bestaansrecht als de kosten substantieel omlaaggaan. Door de opmars van videovergaderen is het zeer onzeker in hoeverre de zakenmarkt zich tot het oude niveau herstelt. Intussen gaat de concurrentie van prijsvechters onverminderd door.

Riante arbeidsvoorwaarden

Het gaat Hoekstra bij het redden van KLM om de positie van de vliegmaatschappij als aanbieder van veel en regelmatige verbindingen met de handelspartners, en niet om het bevriezen van de huidige situatie inclusief de riante arbeidsvoorwaarden van KLM-piloten.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw