Roelof Bouwman Premium Corner

Oververtegenwoordiging PvdA-burgemeesters is ondemocratisch

17 november 2020

Na veel geheimdoenerij met een vertrouwenscommissie en een besloten raadsvergadering wordt Sharon Dijksma (PvdA) de nieuwe burgemeester van Utrecht. Met democratie en transparantie heeft dat weinig te maken, schrijft Roelof Bouwman.

Als Nederlanders kijken we soms met verbazing naar de Verenigde Staten. Neem de afgelopen weken. Hoe kan het dat er zoveel rumoer ontstaat over de uitslag van presidentsverkiezingen?

Roelof Bouwman

Roelof Bouwman is historicus en journalist. Hij schrijft wekelijks over politiek, geschiedenis en media.

Vier jaar geleden, toen de Republikein Donald Trump won, was dat volgens veel Democraten te danken aan ‘Russische inmenging’. Bewijzen daarvoor werden nooit gevonden, maar het is nog altijd een zeer populaire complottheorie.

Nu de Democraat Joe Biden heeft gewonnen, beweren veel Republikeinen dat er sprake is van grootschalige verkiezingsfraude. Ook daarvoor zijn tot op heden geen bewijzen gevonden. Wat een vertoning.

Toch moeten we als Nederlanders misschien niet te hoog van de toren blazen. Vergeleken met de Verenigde Staten is het bij ons in democratisch opzicht maar behelpen. Amerikanen immers kiezen niet alleen rechtstreeks hun staatshoofd annex regeringsleider, maar ook hun senatoren, hun gouverneurs, hun rechters (alleen op federaal niveau worden ze benoemd door de president) en hun burgemeesters.

Een ongekozen, benoemde burgemeester: ondenkbaar in Amerika

En dus is wat vorige week in Utrecht gebeurde in de Verenigde Staten ondenkbaar. Sharon Dijksma, zo werd bekend, is namens de gemeenteraad bij de commissaris van de Koning van Utrecht, PvdA’er Hans Oosters, aanbevolen als nieuwe burgemeester van de Domstad.

Oosters zal de aanbeveling doorsturen aan D66-minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Zij draagt Dijksma vervolgens voor bij de Koning, die de nieuwe burgemeester officieel benoemt.

Lees ook deze blog van Roelof Bouwman terug: Linkse stadsbestuurders bakken er niks van

Hoe kwam die aanbeveling tot stand? Gegadigden voor de burgemeestersvacature dienden zich te melden bij commissaris Oosters. Het waren er 27, elf vrouwen en zestien mannen, behorend tot de VVD (zes), D66 (zes), de PvdA (vijf) en het CDA (vier). Vier sollicitanten waren geen lid van een politieke partij, twee deden er geen mededelingen over.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.