Mario Götze wordt de Speler van het Jaar

02 november 2020Leestijd: 4 minuten
Mario Götze tegen ADO Den Haag. Foto: ANP.

Hugo Camps geniet ondanks de lege tribunes van Hakim Ziyech bij Chelsea en van Mario Götze bij PSV. En hij vraagt zich af: zijn voetballers gevoeliger voor het coronavirus dan wielrenners?

De Vuelta heeft zich over de sadistische Alto de l’Angliru met stijgingspercentages van soms 23,5 procent gehesen. Een monsterlijke col die renners meer laat kruipen dan fietsen. De kopman van Jumbo-Visma, Primoz Roglic, verloor zijn leiderstrui met luttele seconden. Over de eindwinst wordt pas volgend weekeinde beslist.

Hugo Campsschrijft wekelijks een sportcolumn voor Elsevier Weekblad. Camps (Molenstede, 1943). Schrijft sinds 1986 voor Elsevier Weekblad en maakte in die hoedanigheid vele markante interviews met topsporters. Tot eind september had hij bovendien een wekelijkse sportcolumn in NRC Handelsblad.

De bergetappes in de Ronde van Spanje voltrekken zich in een apocalyptisch, geheel uitgestorven  landschap waar nu een gewijde stilte heerst die naar het sacrale neigt. Op een moment dat Spanje kreunt onder het coronavirus wordt leegte doodsangst. De wielerbureaucraten van de UCI hebben een gezondheidsrisico genomen, maar een uitbraak van COVID-19 is in het peloton uitgebleven. Cyclisten buigen niet zo gauw voor een kreng onder de huid.

Voetballers kennelijk gevoeliger voor corona dan wielrenners

In het voetbal is dat anders. PSV was ziedend dat het moest spelen tegen ADO Den Haag. Het had om uitstel gevraagd wegens de Europese agenda. Directeur Toon Gerbrands en Eric Gudde van de KNVB stonden als woedende Michelinmannetjes tegenover elkaar. Je bescheurt het. Voetballers zijn kennelijk gevoeliger voor het virus dan wielrenners. Wedstrijden worden meteen afgelast.

Is dat omdat ze na een doelpunt als een tros druiven in elkaar gaan hangen? Ik denk dat het meer een kwestie van liefde voor de sport is. Weer of geen weer, wielrenners hunkeren altijd naar de fiets. Voor voetballers is sport nog meer Spielerei. Balletje trappen, een gekrulde lob, een panenka, enfin, frivoliteiten.

Mario Götze is gouden greep van PSV gebleken

PSV heeft wel weer een gouden greep gehad in de transfer van de Duitser Mario Götze. Hij is de spil in het aanvalsspel, strooit met precieze passes die een verdediging splijten en scoort ook nog. Als hij blessurevrij blijft, wordt hij de Speler van het Jaar. Ik moest aan Willem van Hanegem denken. Een Duitser in de basis van zijn elftal zou hij levend gevild hebben. Die werd linea recta uit het elftal gespeeld met gemene passes. De Kromme is opgegroeid in gestaalde moffenhaat.

Lionel Messi is de molensteen van FC Barcelona

FC Barcelona staat aan de rand van de afgrond. De spelers is gevraagd andermaal 30 procent salaris in te leveren. Sommigen doen dat goedschiks, anderen hebben meer moeite om een nieuw offer te brengen. Frenkie de Jong heeft gekozen voor contractverlenging in plaats van salarisbehoud. De molensteen van Barça is Lionel Messi die meer dan 100 miljoen per jaar opstrijkt.

Lees ook deze column van Hugo Camps terug

Koeman naar Barca: kan hij sloopwerk van club in crisis nog aan?

In de relatie tussen Messi en Camp Nou zit veel rancune. Eigenlijk is de liefde uit. Barça krijgt enorme klappen van de coronacrisis, maar worstelt ook met een slap bestuur dat ontslagnemend is. Coach Ronald Koeman heeft een perfect alibi achter de hand voor het missen van de landstitel. Ook hij heeft een vet contract en kan dus wel een paar procentjes missen. De coach zal niet gauw de stad van zijn dromen verlaten.

De bedrijfstak voetbal is in nood

De geldnood van Barcelona zegt veel over de bedrijfstak voetbal. De eredivisie draait alleen nog op televisierechten, een wankele basis voor expansie en continuïteit. Kijken naar een leeg stadion kan niet de laatste wens zijn van een mensenleven. Je wordt er alleen maar bedroefd van. Bovendien zijn kleinere clubs de dupe.

Het probleem van PSV is dat Gerbrands geen tegenspraak duldt, niet binnenskamers en niet van de buitenwacht. Voor hem is alles een prestigestrijd, van de liquidatie van Mark van Bommel tot de boycot  van de KNVB. PSV wil mede door langdurig opgebouwde frustratie een staat in de staat van voetballand zijn. Het antieke oorlogje tussen bond en club blijft nog wel een tijdje duren.

Hakim Ziyech meteen man of the match bij Chelsea

Intussen heeft Hakim Ziyech zijn opwachting gemaakt in het eerste van Chelsea. Met een treffer en een loepzuivere assist bezorgde hij Chelsea een comfortabele zege. Bij zijn basisdebuut was hij meteen man van de match. Hij werd vergeleken met Eden Hazard.

De glansrol van Ziyech brengt zijn verleden bij Ajax in herinnering waar hij ook zo bepalend was. Ziyech, De Jong en nog een dozijn talenten hebben Ajax verlaten voor een avontuur in het buitenland. Toch stapelen de Amsterdammers het ene doelpuntenfestival op het andere. De goudbron wil maar niet opdrogen.

Ik begrijp waarom Dick Advocaat er laatste weken zo moedeloos en chagrijnig bijloopt. De nestor weet nu reeds dat de Coolsingel een kindertekening blijft.