Premium Lock Het grote tekort van Thierry Baudet: gebrek aan zelfreflectie

27 november 2020Leestijd: 4 minuten
Een coup of een coupe tegen Thierry Baudet? Foto: ANP

Na de implosie van Forum voor Democratie blikt Afshin Ellian terug op de ontsporing van Thierry Baudet. De FVD-leider stond antisemitisme onder ‘zijn’ jongeren toe of, erger nog, vergiftigde mogelijk zichzelf met antisemitisch gedachtegoed. De problemen die Baudet zo succesvol aankaartte, zijn intussen nog altijd verre van opgelost.

De ‘hand van God’, de droom van de sloppenwijken, de herrezen eer van het Zuiden (Napoli): vaarwel Diego.

Alles wat Diego Armando Maradona deed, was groot. De triomftocht van een Argentijns jongetje met een plastic bal naar een gouden bal is onvergetelijk.

Voetbal is het enige mondiale fenomeen waardoor verschoppelingen of jongens van eenvoudige komaf zonder toestemming van een elite de heersers van vele harten kunnen worden.

Daarom nogmaals: vaarwel Diego, mijn jeugdheld!

‘Authenticiteit heeft hem veel gebracht, maar ook veel gekost’

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap aan de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Onze eigen nationale voetbalheld Marco van Basten (‘San Marco’) zei iets in zijn reactie op het heengaan van Maradona dat ook buiten de voetbalwereld van belang is: ‘Zijn authenticiteit heeft hem veel gebracht, maar ook veel gekost.’

Inderdaad, ik ben nu bij Thierry Baudet aangekomen. In zijn Leidse periode heb ik bij hem geen antisemitisme of enige vorm van extremistische sympathieën geconstateerd. Dat was acht jaar geleden. Nadien heeft hij zich ontwikkeld tot columnist, romancier en politicus.

Filosoof Jos de Mul herinnerde mij deze week aan een uitspraak van Karl Marx in De achttiende brumaire van Louis Bonaparte. Marx opent zijn boek met de onvergetelijke woorden: ‘Hegel merkt ergens op dat alle grote wereldhistorische feiten en personen als het ware tweemaal optreden. Hij vergat eraan toe te voegen: de ene keer als tragedie, de andere keer als klucht.’

Lees ook deze analyse uit het weekblad: Baudet is artiest, geen leiderBaudet

Politicus en columnist Pim Fortuyn fungeert in deze analogie helaas als het tragische geval en Thierry Baudet representeert de klucht. Beide traden op in hetzelfde politieke veld. Maar Fortuyn had zowel privé als in het openbaar niks met antisemitisme. Integendeel: hij bewonderde de Joodse staat, betreurde het antisemitisme en erkende de ernstige gevolgen daarvan voor miljoenen Joden en onze samenleving.

Is Thierry Baudet een antisemiet? Dat weet ik niet

Is Thierry Baudet een antisemiet? Dat weet ik niet. Maar als de berichten waar zijn, dan heeft hij, al dan niet provocatief, antisemitische uitspraken gedaan. Dat is ernstig. Een politicus is 24 uur per dag verantwoordelijk voor zijn woorden en daden. Een politiek leider die tijdens een diner met Tweede Kamerkandidaten antisemitische uitspraken doet, moet de uiterste consequentie van zijn woorden aanvaarden.

De draad kwijt na de bizarre week van FVD? Deze tijdlijn biedt een overzicht:

Hecht ik niet al te veel aan een brief van een opstandige senator, Nicki Pouw-Verweij? Nee. Haar relaas is bevestigd door Joost Eerdmans (die ook aanwezig was bij het diner). Eerdmans is een gewichtige persoon. Hij kwam in mei 2002 in de Tweede Kamer doordat op de Lijst Pim Fortuyn een plek was vrijgekomen. Dat was de plek van de nummer 1, de op 6 mei 2002 vermoorde Pim Fortuyn.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw