Philip van Tijn Premium Corner

Bijna verzwegen ‘incident’ in Qatar was er niet zomaar

01 november 2020

Op 2 oktober werd op de internationale luchthaven van Doha, de hoofdstad van Qatar, een grote groep vrouwen tijdens een tussenstop naar Sydney van boord gehaald en in ambulances inwendig onderzocht op tekenen van een recente bevalling. Het waarom werd hun niet verteld, schrijft Philip van Tijn.

Philip van Tijn

Philip van Tijn is bestuurder, toezichthouder en adviseur. Hij schrijft wekelijks een blog over de actualiteit.

Het gebeurde ineens en de vrouwen stonden doodsangsten uit. Terecht, want Qatar behoort niet tot de landen die bekendstaan om hun nauwgezette rechtsgang, en begrippen als ‘ombudsman’ zijn er ook al geen gemeengoed. Achteraf bleek de reden dat op een wc op de luchthaven een pasgeboren baby was gevonden, maar dat werd hun niet verteld. Het ‘incident’ duidt ook niet op zorgzaamheid voor de medemens. Deskundigen vertelden later dat het te maken heeft met de zwarte straffen die in Qatar staan op ongehuwd moederschap.

Later – want pas na drie weken werd bekend wat zich in Doha heeft afgespeeld. En nog weer later bleek dat meer vrouwen, uit andere vliegtuigen, hetzelfde lot was beschoren.

Verbazingwekkend was de tamelijk ingetogen reactie van Australië, een land dat er toch om bekendstaat zelden een blad voor de mond te nemen. ‘Verontrustende en weerzinwekkende gebeurtenissen,’ noemde minister van Buitenlandse Zaken Marise Payne het gebeurde en zij zei ook zich te beraden op verdere stappen. Dat beraad is in elk geval nog gaande op het moment dat ik dit schrijf. Hoewel ook dat niet geheel zeker is: de berichtgeving over dit ‘incident’ is in het Westen minimaal, terwijl we het toch hebben over een grove schending van de mensenrechten.

Voor een olieland als Qatar lijkt alles te koop

Qatar is het land waar nog maar een eeuw geleden niet meer dan 10.000 mensen door de woestijn zwierven, maar waar door de vondst van olie alles is veranderd. De hoofdstad Doha baadt in weelde, er wonen nu bijna drie miljoen mensen, van wie 80 procent gastarbeiders die honds worden behandeld. Velen van hen zijn binnengehaald om de voetbalstadions te bouwen die voor heel veel miljarden in de woestijn verrijzen, want Qatar heeft het WK Voetbal 2022 binnengehaald.

Niet dankzij Qatars fabelachtige voetbaltraditie of zijn gunstige klimaat. In de zomer is het er soms 50ºC, dus is het WK verplaatst naar november-december, wat alle competities wereldwijd in de war gooit. Qatar kreeg het WK dankzij grootscheepse fraude en omkoping. Dat wordt intussen door iedereen erkend, maar niet door Qatar zelf natuurlijk. Het is ook geen reden om Qatar alsnog het WK te ontnemen. Dat intussen een groot aantal gastarbeiders die de stadions hebben gebouwd door de erbarmelijke woon- en werkomstandigheden het leven heeft gelaten, heeft de FIFA ook voor kennisgeving aangenomen.

Sommige mogelijke verbanden mogen niet worden onderzocht

Ik vergat nog iets te melden. De islam is in Qatar de staatsgodsdienst. Dat heeft natuurlijk niets te maken met alles wat ik hierboven schreef. Menigeen zal, net als Yassin Elforkani, imam van de Blauwe Moskee in Amsterdam-Slotervaart, zeggen dat het niets met religie te maken heeft. ‘Het is iets cultureels’, maar toevallig is het wel. Is het gigantische aantal verkrachtingen in Pakistan religieus of cultureel bepaald?

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.