Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

GroenLinks bracht NIDA voort en wil nu politieke islam in de Kamer

20 november 2020Leestijd: 4 minuten

GroenLinks, de partij waaruit NIDA voortkwam, zet met Kauthar Bouchallikht iemand op de kandidatenlijst die leidinggaf aan de jongerentak van de Moslimbroederschap. Afshin Ellian vindt het verbijsterend dat de partij van Jesse Klaver zijn progressieve idealen denkt te kunnen verzoenen met de politieke islam.

Links is vergevingsgezind, althans voor zichzelf. In 1998 wilde Links verhinderen dat VVD’er Hans van Baalen Tweede Kamerlid werd, omdat hij op zijn zestiende een brief zou hebben geschreven aan Joop Glimmerveen van de extreem-rechtse club Nederlandse Volksunie. Publicatie van de brief in weekblad Vrij Nederland  leidde tot de oprichting van een onderzoekscommissie met Jim Polak (VVD), Jan Vis (D66) en Aad Kosto (PvdA).

Koesterde Hans van Baalen neonazi-sympathie?

Deze gewichtige commissie moest uitzoeken of Hans van Baalen op zijn zestiende een sympathiserende brief had geschreven aan Glimmerveen. Dit was niet het geval. Ook moest ze vaststellen of hij in zijn studententijd sympathie koesterde voor neonazi’s. Niets daarvan bleek waar te zijn. Een jaar later kreeg Van Baalen eerherstel. Pas toen mocht hij Kamerlid worden.

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap aan de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Waarom zou je het levensverloop van een minderjarige onderzoeken? Die vraag heeft niemand aan de linkse inquisitie gesteld.

Van Baalen ontpopte zich als een buitengewone vriend van Israël en de Joodse gemeenschap. Bovendien was hij zeer kritisch over PVV-leider Geert Wilders. U leest het goed: hij werd de meest geliefde VVD’er bij de linkse media, omdat hij zich tegen Wilders keerde. Zo ziet dus de linkse moraal eruit: wie de vijand van mijn vijanden is, deugt!

Dit keer wordt er geen onderzoekscommissie ingesteld voor kandidaat-Kamerlid namens GroenLinks Kauthar Bouchallikht.

Volgens Duitse autoriteiten is FEMYSO kweekvijver Moslimbroederschap

De media presenteerden haar aanvankelijk als klimaatactivist. Bouchallikht deelt de fanatieke ideeën over de ‘moedernatuur’ en ‘moederreligie’. Onderzoeksjournalist Carel Brendel berichtte over haar vicevoorzitterschap van FEMYSO, gevestigd in Brussel. Volgens Brendel is FEMYSO een parapluorganisatie van 33 islamitische jongerenclubs uit twintig Europese landen. Ook wordt FEMYSO beschouwd als de jongerentak van de Moslimbroederschap.

De Telegraaf schrijft over FEMYSO dat de Duitse inlichtingendiensten spreken van een ‘dubbele strategie, waarbij sprake is van beïnvloeding van instellingen door Moslimbroeders, zonder dat dit direct herleidbaar is. Volgens de autoriteiten in de deelstaat Baden-Württemberg fungeert FEMYSO als kweekvijver voor leidinggevende posities in de Europese Moslimbroederschap’.

Nog steeds is er geen onderzoekscommissie opgericht waarin, naar het model van de Van Baalen-commissie, ook leden van andere politieke partijen zitting hebben. Bouchallikht gaf een jaar geleden tijdens een tweedaags kamp workshops namens FEMYSO aan de studentenafdeling van de Turkse fundamentalistische organisatie Milli Görüs. Andere sprekers waren volgens De Telegraaf een politicus van de islamitische partij NIDA en een geschiedenisdocent van het islamitische Cornelius Haga Lyceum. Wat een gezelschap!

Hoe reageert GroenLinks-leider Jesse Klaver op deze feiten, die niet op een zestienjarige betrekking hebben, maar op iemand die tien jaar ouder is? ‘Een heel slecht idee om daar training te geven,’ zei hij tegen de NOS. O, wat zijn ze in de linkse kringen toch lief voor elkaar.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.