Premium Lock Brussel voert terecht strijd tegen Amazon

11 november 2020Leestijd: 2 minuten
Amazon-CEO Jeff Bezos getuigt per beeldverbinding voor Amerikaanse Congres. Foto: ANP

De Europese Commissie heeft de aanval op het Amerikaanse Amazon geopend. De dominantie van het internetwarenhuis is een schoolvoorbeeld van de gevaarlijk grote macht die techreuzen hebben gekregen, schrijft Marijn Jongsma.

Na anderhalf jaar onderzoek concludeert eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) dat er sprake is van misbruik van de dominante machtspositie van Amazon op de twee belangrijkste afzetmarkten in de eurozone, Frankrijk en Duitsland. Overigens komt Amazon ook op de Amerikaanse thuismarkt steeds meer onder vuur te liggen.

De twee petten van Amazon

De crux van de zaak is dat Amazon twee petten op heeft. Het is in de eerste plaats een warenhuis dat zelf producten verkoopt via internet. Maar daarnaast heeft het bedrijf het eigen platform ook opengesteld voor derden, die op die manier hun waren via Amazon.com kunnen slijten.

Daar gaat het mis, oordeelt Vestager. Informatie over verkopen van deze derde partijen wordt volgens de Commissie door Amazon gebruikt om de eigen producten te promoten. Daarbij gaat het om informatie die niet uit openbare bronnen valt te halen, zoals het aantal bestelde producten, de omzet op Amazon, en het aantal klikken op een bepaalde aanbieding. Al deze gegevens vloeien in het ‘systeem’ van Amazon, dat vervolgens de eigen aanbiedingen daarop kan aanpassen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw