Jelte Wiersma Premium Corner

Als Tweede Kamer pro-EU is, blokkeert die het corona-herstelfonds

13 november 2020

Het Europees Parlement stemt waarschijnlijk in met de EU-begroting en het invoeren van het zogenoemde corona-herstelfonds: in totaal 1.800 miljard euro. Het snelle economische herstel in het derde kwartaal in zwaar getroffen EU-landen, toont  de onzinnigheid van dit corona-herstelfonds. De Tweede Kamer kan en moet tegen de invoering stemmen, schrijft Jelte Wiersma.

De Italiaanse economie groeide in het derde kwartaal met 16,1 procent, de Franse met 18,2 procent, de Spaanse met 16,7 procent. De Duitse economie groeide ‘slechts’ met 8,2 procent, de Nederlandse met 7,7 procent. Het verschil in groeicijfers is niet heel verwonderlijk, want de economieën van Italië, Frankrijk en Spanje krompen in het eerste en tweede kwartaal van 2020 forser dan in Duitsland en Nederland. De Europese Commissie heeft de krimp en de groei bij elkaar opgeteld en meldt dat na drie kwartalen Italië een krimp heeft gekend van 4,7 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019. Frankrijk kromp 4,3 procent, Spanje 8,7 procent. Duitsland kromp 4,2 procent, Nederland 3 procent.

Frankrijk, Italië en Duitsland nagenoeg even hard geraakt door corona

Daaruit kan worden geconcludeerd dat Frankrijk, het land dat het corona-herstelfonds heeft bedacht, en het om geld uit Noord-Europa roepende Italië nagenoeg dezelfde economische schade ondervinden van corona als Duitsland. Spanje is als vakantieland steviger geraakt.

Lees ook dit spraakmakende omslagverhaal van Jelte Wiersma terug: Geen stuiver extra naar Zuid-Europa

Wel verwachten veel economen dat de economieën in Noord-Europa post-corona relatief groter zullen zijn ten opzichte van die van Zuid-Europa. Daarmee neemt het economisch gewicht en uiteindelijk de macht van Noord-Europa verder toe, en verzwakt het Zuiden.

Van EU-enthousiastelingen zou je verwachten dat zij deze dynamiek  toejuichen. De open grenzen, interne markt en andere verworvenheden in de Europese Unie zorgen voor een open economische ruimte waarin goed bestuurde en economisch sterke landen werknemers, bedrijven en kapitaal aantrekken. Dit is bijvoorbeeld ook zichtbaar in de Verenigde Staten, waar burgers trekken naar de oost- en westkust, en bijvoorbeeld naar de staat Texas.

Luister ook de podcast met Jelte Wiersma:

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.