Simon Rozendaal Premium Corner

Windstroom oogsten = ruzie zaaien

16 oktober 2020Leestijd: 3 minuten

Wind is niet alleen gratis maar ook een lieve, vriendelijke energiebron, zo is ons de afgelopen decennia voorgehouden. Het is niet waar, zo stelt Simon Rozendaal. Overal waar windmolens verrijzen, krijgen de buren ruzie.

Er zijn heel wat misleidingen gebruikt om ons het windturbinetijdperk in te loodsen. Dat wind gratis zou zijn bijvoorbeeld, het mantra waarmee de milieubeweging ‘alternatieve energie’ aanprees: waarom betalen voor steenkool, olie of kernenergie als zon en wind gratis zijn?

Lees ook dit omslagverhaal terug: Hoe landschap moet wijken voor klimaat

Inmiddels weten we beter. Wind mag dan ‘gratis’ zijn, maar is niet goedkoop. In het verlengde hiervan hoor je dat de technologie zo vooruitgaat dat windmolenparken nu zonder subsidie kunnen. Maar dat kan alleen wanneer andere kosten die zijn verbonden aan windmolens (‘systeemkosten’) buiten beschouwing blijven.

Gordon Hughes, hoogleraar economie aan de University of Edinburgh (Schotland), zegt zelfs dat wanneer je eerlijk gaat rekenen de prijsverlaging door steeds hogere windmolens wordt tenietgedaan door steeds hogere ­onderhoudskosten.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.