Premium Lock Schaf bindend studieadvies niet af, oordeel juist strenger

28 oktober 2020Leestijd: 3 minuten
Foto: ANP

De Tweede Kamer heeft dinsdag een motie van GroenLinks aangenomen om het ‘bindend studie advies’ (bsa) af te schaffen. Een slechte zaak, want het afschaffen van het bsa leidt tot afname van kwaliteit in het hoger onderwijs. Voor de duidelijkheid: het bsa is er niet om studenten te pesten, het is er voor de studenten. Als er al aan gesleuteld moet worden, verhoog de normen dan juist, schrijft Teun Toonen.

Het bindend studieadvies volgt uit het minimale aantal studiepunten dat hbo- en universiteitsstudenten aan het eind van het eerste studiejaar behaald moeten hebben om hun opleiding te mogen vervolgen.

Hebben zij onvoldoende punten, dan moeten zij de opleiding verlaten. Het bsa zou volgens GroenLinks afbreuk doen aan de eigen verantwoordelijkheid van studenten. Volgens de partij en dus ook volgens een meerderheid in de Tweede Kamer moet dit een niet-bindend advies worden, waarbij de student zelf de keuze heeft om door te gaan of niet.

Maar getuigt het bij studenten niet juist van eigen verantwoordelijkheid wanneer zij hun tijd zo weten in te delen dat ze minimaal het aantal studiepunten behalen dat aan het begin van het jaar vaststaat?

Stimuleer studenten om het volledige aantal studiepunten te halen

In plaats van het afschaffen van het bsa zou de overheid studenten moeten stimuleren om de volledige propedeuse – in totaal 60 studiepunten – in één jaar te halen. Elke studiepunt staat voor een vastgesteld aantal uren. Voor vakken die weinig tijd kosten, krijgen studenten 1 punt, voor tijdrovender vakken meer punten. In totaal moeten in één jaar 60 van die punten worden gehaald. Dat puntensysteem wordt in heel Europa gehanteerd.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.
Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw