Redacteur Carla Joosten Carla Joosten Premium Corner

Overdreven gekef over coronawet in senaat

27 oktober 2020Leestijd: 3 minuten

De wijze waarop de coronamaatregelen in wetgeving zijn gegoten, gaat de geschiedenis in als schoolvoorbeeld van hoe het niet moet, schrijft Carla Joosten. Het kabinet bleef maar voortborduren op een slecht wetsvoorstel in plaats van dat in te trekken en een nieuw voorstel in te dienen, waardoor het voorstel in de Tweede Kamer compleet werd verbouwd. Bij de behandeling in de Eerste Kamer viel vooral gekef van de oppositie op, als zou de democratie om zeep worden geholpen.

Dat sprake zou zijn van een ‘halve staatsgreep’ – een kwalificatie van senator Henk Otten (Fractie-Otten) die hij op aandringen van Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn weer introk – is een gotspe. Net als trouwens de uitspraak van Peter Nicolaï (Partij voor de Dieren) als zou de Eerste Kamer zichzelf aan het verminken zijn.

Bestel deze speciale uitgave over de Eerste Kamer

De politieke coronavrede van het begin van de crisis was al langer voorbij in Den Haag. Dat had het kabinet, en vooral minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA), aan zichzelf te wijten. Die bereidde een spoedwet voor die brede maatschappelijke en juridische kritiek kreeg. Te vage teksten, aantasting van grondrechten, te haastig in elkaar gezet.

Uiteindelijk kwam er een aangepast voorstel, waaruit onder meer was verdwenen dat de politie huiskamers zou kunnen binnenvallen ter controle van het aantal aanwezigen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.