Jelte Wiersma Premium Corner

Macrons gelijk: centralisering van macht in Brussel betekent einde Europese Unie

06 oktober 2020Leestijd: 5 minuten

De Franse president Emmanuel Macron vindt dat het Europees Parlement ondanks corona weer in de Franse stad Straatsburg moet gaan vergaderen. Macron vindt dat centralisering van macht in Brussel on-Europees is en het einde van de Europese Unie zal betekenen. Een perfecte analyse, waarnaar Macron nu ook moet handelen, schrijft Jelte Wiersma.

Franse presidenten houden van pathos, zeker Emmanuel Macron (En Marche!). Hij ging vorige week in gesprek met studenten van de universiteit van Vilnius (Litouwen) en zei daar dat de Europese Unie (EU) de klos is (‘screwed’) als het Europees Parlement niet snel weer in Straatsburg gaat vergaderen.

Verdragsrechtelijk heeft het Parlement Straatsburg als hoofdzetel. Eens per maand worden daar dan ook de plenaire vergaderingen gehouden. Brussel is de nevenvestigingsplaats. Parlementsleden zijn daar twee weken per maand om dicht bij de Europese Commissie te zijn. Het meeste politieke handwerk wordt in Brussel gedaan en daar is veel macht samengebald.

Beluister ook de podcast met Jelte Wiersma, met vanaf 40:10 aandacht voor het conflict over Straatsburg als vergaderlocatie van het Europees Parlement

Duitser Klaus Welle versus Fransman Macron

De Duitse secretaris-generaal van het Europees Parlement, Klaus Welle, (CDU) heeft een hekel aan de maandelijkse verhuizing van Parlement en relevante Commissarissen naar Straatsburg. Wegens de kosten, naar schatting zo’n 360 miljoen per jaar, en om de publicitaire schade die dat het Parlement telkens oplevert. Maar ook omdat hij graag een centralisatie van macht ziet in de EU waarbij de Commissie de EU-regering wordt en het Parlement de volksvertegenwoordiging. Welle heeft corona aangegrepen om reizen naar en verblijven in Straatsburg tot gezondheidsgevaar te bestempelen en laat daarom sinds maart ook de plenaire vergaderingen in Brussel houden. Tot woede van Macron.

Lees ook dit omslagverhaal terug over Emmanuel Macron: de nieuwe keizer van EuropaElsevier weekblad cover editie 39 2019

Die zei in Vilnius: ‘Ik vecht als een leeuw voor het idee dat het Europees Parlement in Straatsburg vergadert, want als we accepteren dat het Europees Parlement alleen in Brussel vergadert, zijn we de klos. Want dan zal binnen tien jaar alles in Brussel zijn en mensen zullen dan alleen nog maar met elkaar praten in Brussel. Maar dit is niet het idee dat Europa representeert. Dat idee is dat iedereen elkaar respecteert en naar elkaar toegaat.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.