Aerden Onno Aerden

Geachte Marcel Gelauff, open de deur naar De Vooravond

24 oktober 2020Leestijd: 3 minuten

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan NOS-baas Marcel Gelauff. Hef de blokkade van De Vooravond op en laat uw mensen doen waar ze goed in zijn: nieuws duiden.

Dat hadden we Matthijs van Nieuwkerk of Jeroen Pauw niet zien doen: Fidan Ekiz, een van de presentatoren van talkshow De Vooravond, uitte deze week op Twitter demonstratief haar ergernis over het ontbreken van een bepaalde categorie gasten. Sterker nog – ze sprak van een verbod om te komen en kapittelde de kwade genius daarachter: u, de hoofdredacteur van de NOS. Ze gaf en passant ook een oorzaak voor uw boycot: haar programma zou ‘onwelgevallige meningen’ debiteren.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden (1967) geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand die de publiciteit haalde.

Media publiceren graag en veel over andere media

IJzeren wet: media publiceren graag en veel over andere media. Al snel dook de bozige tweet op in de landelijke pers.

De context is grimmig. Uw nieuwsorganisatie ligt de laatste tijd flink onder vuur van allerlei ontevreden actievoerders, die zelfs niet schromen om uw mensen lastig te vallen tijdens de uitoefening van hun werk. U zei, in een al te emotionele reactie, zelfs logo’s te gaan verwijderen van uitzendwagens: ‘We willen juist zichtbaar zijn, maar vanuit veiligheidsoogpunt kan dat niet meer.’

Die knieval voor een handjevol boze demonstranten leidde eerder tot allerlei steunbetuigingen in de pers: ‘Hijs de vlag van de NOS in top‘.

Was tweet Ekiz waar? Eerst zei u van niet, later gaf u haar gelijk

En nu dan de schimpscheut van Ekiz. Is het waar? Hebt u uw mensen werkelijk verboden om in haar programma op te treden?

In het AD mocht u reageren. Gouden kans om eventuele misverstanden weg te nemen en voor eens en voor altijd te stellen dat uw mensen natúúrlijk welkom zijn in talkshows. Om nieuws te duiden als experts. In crisiscommunicatie – en daarvan was inmiddels wel sprake – geldt dat er doorgaans maar één goede kans is om je verhaal neer te zetten. Het logische advies: gebruik die.

Maar nee. Verwarring alom: ‘Dat is echt onjuist,’ begon u stoer. Om daarna te zeggen dat De Vooravond zich ‘ontwikkelt tot een opiniërend programma’. Pedant: ‘Daar is op zich niks mis mee; het is een legitieme, journalistieke vorm. Maar dan is het wel de vraag of NOS-mensen, die volstrekt objectief opereren, daarbij passen.’

Journalisten NOS ‘volstrekt objectief’? Welnee, en daar is niks mis mee

NOS-mensen volstrekt objectief? Welnee. Ze selecteren onderwerpen, bepalen wat wel en wat geen nieuws is en schrijven zichzelf ook regelmatig in het script, als ‘duider’ met een analyse. Niks mis mee: journalistiek werkt nu eenmaal zo, het gaat erom of de journalist inhoudelijk zwaar genoeg is om die duiding gezaghebbend te kunnen doen. En het gaat om de balans tussen progressievere en conservatievere duidingen. Uw mensen de toegang tot talkshows verbieden, riekt naar censuur en knechting. Ekiz 1 – Gelauff 0; dat beeld blijft hangen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Tot overmaat van ramp twitterde een van uw correspondenten dat hij was gevraagd en had toegezegd te zullen komen indien nodig.

Uw reactie was warrig, pedant en onjuist: ‘Lulkoek’

Uw reactie was warrig, pedant – kunnen uw mensen niet zelf nadenken? – en bovendien onjuist. In de woorden van de correspondent: ‘Lulkoek.’

De NOS is een belangrijke nieuwsorganisatie. NOS-journalisten verdienen relevante podia. Tip: bel Ekiz, hef de blokkade op en twitter allebei dat het goed is dat in De Vooravond zo af en toe een NOS-gezicht aanschuift.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.