Aerden Onno Aerden

Geachte Khadija Arib, goed dat u uw pijlen op Van Zanen richt

16 oktober 2020Leestijd: 2 minuten

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA). Uw zorgen over bedreigende Haagse demonstraties zijn de mijne. Terecht dat u duidelijk maakt dat burgemeester Jan van Zanen moet ingrijpen.

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden (1967) geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand die de publiciteit haalde.

U wist de aandacht deze week goed te richten op de demonstraties rond het parlement. Belangrijke zaak: politici voelen zich al langer bedreigd door al te opdringerige demonstranten, doorgaans degenen die niets moeten hebben van de coronamaatregelen. De grimmige sfeer kwam eind augustus helder op ons netvlies toen CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt voor de voeten werd gelopen en opnamen daarvan op sociale media opdoken en vervolgens in de pers: ‘Oude oplichter! Ik ga je doodslaan!’

Ook toen al trad u onvervaard op, u deed aangifte van bedreiging bij de Haagse politie. Uw zorg moet de onze zijn. Demonstreren is een grondrecht, maar het functioneren van de democratie mag daardoor geen strobreed in de weg worden gelegd.

Harder optreden

Het siert u dat u nadrukkelijk uw chagrijn richtte op het bestuur van de Hofstad. Moet de kersverse burgemeester Jan van Zanen (VVD) niet veel harder optreden tegen de ‘zeer intimiderende’ ordeverstoringen? Kunnen demonstraties bijvoorbeeld niet worden verplaatst naar plekken verderop? Kunnen ordeverstoorders en overtreders van de maatregelen niet worden beboet?

Met een fraaie communicatieve drietrapsraket zette u die kwestie deze week op de kaart. Eerst uitte u eind september in een overleg uw zorg aan Van Zanen – zonder resultaat.

Brandbrief

Sterker nog: inmiddels demonstreren vrijwel dagelijks honderden mensen vlak buiten het parlement. Dus volgde er vorige week vrijdag een ‘brandbrief’ aan de burgemeester, waarin u met klem aandringt op actie.

Lees ook dit omslagverhaal terug over de Tweede Kamervoorzitter: De klasse van Khadija Arib

U refereert fijntjes aan uw eerdere verzoek: ‘In ons gesprek van 29 september jl. heeft u aangegeven dat u onze zorgen deelt. U heeft daar echter geen concrete acties aan verbonden.’

Vervolgens zat u eergisteren bij Nieuwsuur om uw bezorgdheid een derde keer te uiten, maar nu voor het oog van de natie. Van Zanen liet een woordvoerder een reactie geven: stoppen van demonstraties is ‘niet lichtzinnig’, maar ze moeten voortaan wel ‘statisch’ zijn. Bureautaal. Kamerleden hoeven maar naar buiten te kijken om te zien wat de complotdenkers en ‘kritische geesten’ onder statische demonstraties verstaan.

Als parlementsvoorzitter bent u de aangewezen vertolker van de belangrijke boodschap dat volksvertegenwoordigers hun beroep veilig moeten kunnen uitoefenen. Maar het slimme van deze aanpak is dat meteen duidelijk is wie er aan de bal staat. Het land weet nu: Van Zanen, tijd voor actie!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.