Premium Lock De ‘kalverfraude’ moet elke burger verontrusten

07 oktober 2020Leestijd: 3 minuten
Het boerenbedrijf van Jan Hoekema ging enige tijd op slot wegens vermeende kalverfraude. Foto: ANP

Volgens het ministerie van Landbouw fraudeerden duizenden boeren. Maar het Openbaar Ministerie vond slechts honderd gevallen. De overheid zou moeten onderzoeken hoe zij zo kon miskleunen. Dat gaat niet alleen boeren aan, maar alle burgers, schrijft Rob Ramaker.

Begin 2018 kwam minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten (ChristenUnie) met een alarmerende mededeling. Boeren zouden frauderen met de koeienregistratie om zo fosfaatregels te omzeilen en meer dieren te houden dan toegestaan.

Hun truc: kalfjes onterecht opgeven als tweeling. Zo bleef één koe onterecht geregistreerd als vaars, een jong dier dat slechts telt als halve koe.

‘Geraffineerde, grootschalige en systematische oplichting’

Direct viel het aantal van 7.700 bedrijven die mogelijk fraudeerden, circa eenderde van alle melkveehouders. Dat zou betekenen dat de fraude immens was. Er werd geschreven over ‘sjoemelboeren’ die bezig waren met een vorm van oplichting die ‘geraffineerd, grootschalig en systematisch’ was. Na inspecties van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) werden uiteindelijk 2.100 bedrijven geheel geblokkeerd – een ingrijpende maatregel.

Na ‘kalverfraude’ kan boer geen goed meer doen

In de maanden daarna kromp het schandaal almaar verder. Er bleek op bedrijven veelal niet meer aan de hand dan wat administratieve foutjes die snel te corrigeren waren. Slordig ja, maar geen fraude. Bovendien kregen de foutjes meer gewicht doordat het ministerie de registratie van vee was gaan gebruiken om de fosfaatuitstoot terug te dringen. Daarvoor was de regeling nooit bedoeld. Hij was er om dierziektes te bestrijden.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw