Rob Ramaker Premium Corner

De ‘kalverfraude’ moet elke burger verontrusten

07 oktober 2020Leestijd: 3 minuten

Volgens het ministerie van Landbouw fraudeerden duizenden boeren. Maar het Openbaar Ministerie vond slechts honderd gevallen. De overheid zou moeten onderzoeken hoe zij zo kon miskleunen. Dat gaat niet alleen boeren aan, maar alle burgers, schrijft Rob Ramaker.

Begin 2018 kwam minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten (ChristenUnie) met een alarmerende mededeling. Boeren zouden frauderen met de koeienregistratie om zo fosfaatregels te omzeilen en meer dieren te houden dan toegestaan.

Hun truc: kalfjes onterecht opgeven als tweeling. Zo bleef één koe onterecht geregistreerd als vaars, een jong dier dat slechts telt als halve koe.

‘Geraffineerde, grootschalige en systematische oplichting’

Direct viel het aantal van 7.700 bedrijven die mogelijk fraudeerden, circa eenderde van alle melkveehouders. Dat zou betekenen dat de fraude immens was. Er werd geschreven over ‘sjoemelboeren’ die bezig waren met een vorm van oplichting die ‘geraffineerd, grootschalig en systematisch’ was. Na inspecties van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) werden uiteindelijk 2.100 bedrijven geheel geblokkeerd – een ingrijpende maatregel.

Na ‘kalverfraude’ kan boer geen goed meer doen

In de maanden daarna kromp het schandaal almaar verder. Er bleek op bedrijven veelal niet meer aan de hand dan wat administratieve foutjes die snel te corrigeren waren. Slordig ja, maar geen fraude. Bovendien kregen de foutjes meer gewicht doordat het ministerie de registratie van vee was gaan gebruiken om de fosfaatuitstoot terug te dringen. Daarvoor was de regeling nooit bedoeld. Hij was er om dierziektes te bestrijden.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.