Jelte Wiersma Premium Corner

Zorgwekkend voor Nederland: Duits-Franse zege in beperken vrije markt

30 september 2020

Eurocommissaris Vestager hield tot nog toe fusies tussen bedrijven uit de EU tegen om voldoende concurrentie te garanderen. Maar door onder Poolse en Duits-Franse druk toestemming te geven voor een fusie in Polen, lijkt zij aan de verliezende hand. Dat is zorgelijk nieuws voor Nederland, schrijft Jelte Wiersma.

In een reconstructie maandag onthulde nieuwswebsite en krant Politico Europe dat de Deense Mededingingscommissaris Margrethe Vestager (Radikale Venstre) deze zomer heeft ingestemd met de fusie van twee Poolse energiebedrijven. Dit tegen de zin van topambtenaren binnen het directoraat-generaal Mededinging en tot verbazing van experts buiten de Commissie.

Zo ontstaat effectief een monopolie op de Poolse markt. Het nieuwe Poolse bedrijf, dat onder staatscontrole staat, heeft volgens de Poolse regering ook ambities om te groeien buiten Polen. Vestager heeft volgens Politico gebogen voor Poolse en Duits-Franse druk.

EU-monopolies slecht voor kleine landen en consumenten

Duitsland en Frankrijk vinden de mededingingsregels van de EU te streng. Deze regels, gehandhaafd door Vestager, moeten voorkomen dat er monopolies ontstaan op nationale markten en de EU-markt. Dit ter bescherming van de consument. Grote fusies en overnames moeten bij Vestager worden aangemeld en zij toetst dan. Als een fusie of overname leidt tot te veel marktmacht bij een bedrijf, dan verbiedt zij die of dwingt ze bedrijven om onderdelen te verkopen en zo het marktaandeel te verkleinen. Ook mag slechts aan een beperkt aantal sectoren staatssteun worden verleend.

Meer van Jelte Wiersma over dit onderwerp: Industriepolitiek in EU bedreigt de markt

Nederland en andere liberale landen zoals Denemarken zijn altijd een van de grootste aanjagers en supporters geweest van deze EU-regels en de grote macht van de Mededingingscommissaris – een post die ze graag hebben en vaak weten te krijgen. Want als Duitsland en Frankrijk met staatssteun nationale monopolisten kunnen creëren, dan wordt het voor Nederlandse bedrijven met een kleine thuismarkt moeilijk om over de grens uit te breiden. KLM zal het bijvoorbeeld altijd verliezen van Air France en Lufthansa – waarin veel meer miljarden worden gestopt dat Nederland ooit in KLM kan doen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.