Premium Lock YouTube heeft video’s Café Weltschmerz terecht verwijderd

11 september 2020Leestijd: 3 minuten
Ongeveer zes miljoen mensen krijgen ieder jaar een oproep om de griepprik te halen. Foto: Sander Koning/ANP-422319856

YouTube mocht twee video’s van Café Weltschmerz over de heilzame werking van een anti-malariamiddel verwijderen, zo bepaalde de rechter woensdag in kort geding. Die vonniste dat YouTube weliswaar de bijzondere zorgplicht heeft om de vrijheid van meningsuiting te waarborgen, maar daardoor nog geen gevaarlijke onzin hoeft te dulden. Vooral dat laatste is terecht, vindt Jeroen van Wensen.

Aan het begin van de corona-uitbraak leek het er even op dat hydroxychloroquine (HCQ)  in een combinatietherapie met zink en antibiotica zou werken tegen corona. Maar meer en meer blijkt uit onderzoek dat het middel schadelijk kan zijn voor de gezondheid. In Nederland is het voorschrijven en toedienen ervan daardoor zo goed als verboden.

Complotdenkers prijzen haarlemmerolie aan

Café Weltschmerz, een kanaal op YouTube waar complotdenkers hun theorieën mogen etaleren, plaatste desondanks eind mei en begin juli twee video’s van een huisarts die het middel aanprees als het medicijn tegen het coronavirus. Zonder nuanceringen en een bespreking van de schadelijke effecten ervan. Maar wel met instructies hoe het middel zelf te fabriceren.

YouTube heeft de video’s verwijderd. Café Weltschmerz spande daarop een kort geding aan, om de video’s teruggeplaatst te krijgen.

Wie een video plaatst op YouTube, gaat akkoord met de gebruikersvoorwaarden van YouTube. Daarin staat bijvoorbeeld dat ‘zaken zoals pornografie’ niet zijn toegestaan, net zo min als misleidende en gevaarlijke content. Bovendien houdt YouTube zich aan een afspraak met de Europese Commissie om nepnieuws tegen te gaan (‘Code of Practice on Disinformation’).

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw