Jeroen van Wensen Premium Corner

YouTube heeft video’s Café Weltschmerz terecht verwijderd

11 september 2020

YouTube mocht twee video’s van Café Weltschmerz over de heilzame werking van een anti-malariamiddel verwijderen, zo bepaalde de rechter woensdag in kort geding. Die vonniste dat YouTube weliswaar de bijzondere zorgplicht heeft om de vrijheid van meningsuiting te waarborgen, maar daardoor nog geen gevaarlijke onzin hoeft te dulden. Vooral dat laatste is terecht, vindt Jeroen van Wensen.

Aan het begin van de corona-uitbraak leek het er even op dat hydroxychloroquine (HCQ)  in een combinatietherapie met zink en antibiotica zou werken tegen corona. Maar meer en meer blijkt uit onderzoek dat het middel schadelijk kan zijn voor de gezondheid. In Nederland is het voorschrijven en toedienen ervan daardoor zo goed als verboden.

Complotdenkers prijzen haarlemmerolie aan

Café Weltschmerz, een kanaal op YouTube waar complotdenkers hun theorieën mogen etaleren, plaatste desondanks eind mei en begin juli twee video’s van een huisarts die het middel aanprees als het medicijn tegen het coronavirus. Zonder nuanceringen en een bespreking van de schadelijke effecten ervan. Maar wel met instructies hoe het middel zelf te fabriceren.

YouTube heeft de video’s verwijderd. Café Weltschmerz spande daarop een kort geding aan, om de video’s teruggeplaatst te krijgen.

Wie een video plaatst op YouTube, gaat akkoord met de gebruikersvoorwaarden van YouTube. Daarin staat bijvoorbeeld dat ‘zaken zoals pornografie’ niet zijn toegestaan, net zo min als misleidende en gevaarlijke content. Bovendien houdt YouTube zich aan een afspraak met de Europese Commissie om nepnieuws tegen te gaan (‘Code of Practice on Disinformation’).

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.