Robbert de Witt Premium Corner

Bewonderenswaardige betogers in Minsk en Hongkong

08 september 2020

Zouden Nederlandse betogers die klagen over overheidsrepressie, inperking van de democratie en politiegeweld, weten hoe het er in Minsk en Hongkong aan toe gaat? Robbert de Witt prijst de burgers die in échte dictaturen steeds weer op vreedzame manier tegen repressie demonstreren.

Het is lastig bevatten, waar de Wit-Russen de moed vandaan halen om steeds maar weer de straat op te gaan. Zij zien immers ook hoe geblindeerde busjes met piepende remmen stoppen en gemaskerde mannen betogers naar binnen sleuren. Bestemming onbekend – maar vermoedelijk een verhoorruimte waar geweld wordt gebruikt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Maandag is oppositieleider Maria Kolesnikova zo van straat geplukt. Honderden, duizenden anderen overkwam hetzelfde. En toch blijven tienduizenden zich in Minsk verzetten tegen hun frauderende en dictatoriale president Aleksandr Loekasjenko.

De betogingen die al aan de gang zijn sinds de verkiezingen van 9 augustus zijn bovendien verbazingwekkend beschaafd: geen plunderingen, geen geweld tegen de opgetrommelde oproerpolitie. Alsof de burgers de autoriteiten het goede voorbeeld willen geven.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.