Premium Lock Vivaldi-regering België: werkende Vlamingen betalen voor niet-werkende Walen

30 september 2020Leestijd: 4 minuten
Open Vld's Alexander De Croo wordt de nieuwe premier - ANP

België krijgt donderdag na bijna vijfhonderd dagen onderhandelen een nieuwe regering – zonder dat die steunt op een meerderheid in Vlaanderen. Het resultaat is dat werkenden (in economische motor Vlaanderen) hoger worden belast en gepensioneerden en andere niet-actieven (vooral in Franstalig België) meer geld krijgen toegestopt. Dit is een klap voor Vlaanderen en daarmee ook voor Nederland, dat veel exporteert naar België, schrijft Jelte Wiersma.

Vivaldi. Dat is de naam van de nieuwe Belgische regeringscoalitie, naar de kleuren van de vier jaargetijden – naam ook van de bekendste cyclus vioolconcerten van deze Italiaanse componist. De Vlaamse christen-democraten CD&V, liberale Open Vld, socialisten sp.a en Groen en de Franstalige socialisten van PS, liberalen van MR en groenen van Ecolo vormen onder leiding van inkomend premier Alexander De Croo (Open Vld) vanaf donderdag de landsregering.

Opvallend is dat vier deelnemende Vlaamse partijen bij de parlementsverkiezingen van mei 2019 geen meerderheid in Vlaanderen verwierven. De in absolute kiezersaantallen twee grootste partijen van Vlaanderen en ook België, de Vlaamse onafhankelijkheidspartijen N-VA en Vlaams Belang, zijn naar de oppositiebankjes verwezen. Ook valt op dat er met De Croo voor het eerst in tien jaar weer een Vlaming premier is en dat hij de voorman is van de zevende partij van het land.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw