Jelte Wiersma Premium Corner

Vivaldi-regering België: werkende Vlamingen betalen voor niet-werkende Walen

30 september 2020Leestijd: 4 minuten

België krijgt donderdag na bijna vijfhonderd dagen onderhandelen een nieuwe regering – zonder dat die steunt op een meerderheid in Vlaanderen. Het resultaat is dat werkenden (in economische motor Vlaanderen) hoger worden belast en gepensioneerden en andere niet-actieven (vooral in Franstalig België) meer geld krijgen toegestopt. Dit is een klap voor Vlaanderen en daarmee ook voor Nederland, dat veel exporteert naar België, schrijft Jelte Wiersma.

Vivaldi. Dat is de naam van de nieuwe Belgische regeringscoalitie, naar de kleuren van de vier jaargetijden – naam ook van de bekendste cyclus vioolconcerten van deze Italiaanse componist. De Vlaamse christen-democraten CD&V, liberale Open Vld, socialisten sp.a en Groen en de Franstalige socialisten van PS, liberalen van MR en groenen van Ecolo vormen onder leiding van inkomend premier Alexander De Croo (Open Vld) vanaf donderdag de landsregering.

Opvallend is dat vier deelnemende Vlaamse partijen bij de parlementsverkiezingen van mei 2019 geen meerderheid in Vlaanderen verwierven. De in absolute kiezersaantallen twee grootste partijen van Vlaanderen en ook België, de Vlaamse onafhankelijkheidspartijen N-VA en Vlaams Belang, zijn naar de oppositiebankjes verwezen. Ook valt op dat er met De Croo voor het eerst in tien jaar weer een Vlaming premier is en dat hij de voorman is van de zevende partij van het land.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,60 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.