Roelof Bouwman Premium Corner

Spreken vanuit het graf: Ruud Lubbers kan het

01 september 2020

In veel landen is het de gewoonte dat oud-premiers in een boek terugblikken op hun politieke leven. Nederland kent die traditie niet, schrijft Roelof Bouwman. Voor de tweede keer probeert Ruud Lubbers daar postuum iets aan te doen.

In april 2018, twee maanden na zijn overlijden, verscheen bij uitgeverij Balans Persoonlijke herinneringen van oud-premier Ruud Lubbers. Een nogal merkwaardig boek, waarin allerlei wonderlijke mededelingen worden gedaan.

Roelof Bouwman

Roelof Bouwman is historicus en journalist. Hij schrijft wekelijks over politiek, geschiedenis en media.

‘Het is november 1989,’ zo begint bijvoorbeeld hoofdstuk 48. ‘Mijn CDA bestaat inmiddels tien jaar. Ik vind het na zeven jaar regeren met de VVD tijd om een coalitie met de PvdA te beproeven. Daarbij speelt een grote, zo niet beslissende rol dat er steeds meer aanwijzingen komen dat Wim Kok erin geslaagd is om Joop den Uyl als politiek leider van de PvdA op te volgen.’

In werkelijkheid was Den Uyl reeds in december 1987 overleden en was Kok hem al in juli 1986 opgevolgd als politiek leider. Wat Lubbers schreef over zijn overwegingen om met de PvdA te gaan regeren, kon dus eenvoudigweg niet waar zijn.

Van een voldragen boek was bij Persoonlijke herinneringen geen sprake

Volgens het nawoord van Persoonlijke herinneringen was Lubbers in de zomer van 2016 begonnen met schrijven, in een periode waarin zijn gezondheid al uitermate broos was. Nauwelijks een jaar later moest hij noodgedwongen zijn pen neerleggen. Van een voldragen boek, zoals dat heet, was dus geen sprake.

Het vorige week bij uitgeverij AmboAntos verschenen Haagse jaren, ondertitel De politieke memoires van Ruud Lubbers, heeft een heel andere voorgeschiedenis. De feitelijke auteur is de Leidse bijzonder hoogleraar militair-maatschappelijke studies Theo Brinkel. De 21 gesprekken die hij tussen 1992 en 1995 met Lubbers voerde – Brinkel werkte toen bij het wetenschappelijk instituut voor het CDA – vormen de basis van het boek.

Lees ook deze voorpublicatie uit het boek Haagse jaren: Kohl op de divan bij Lubbers

Toen Haagse jaren in 1995 klaar was om gepubliceerd te worden, kreeg Lubbers van prominente partijgenoten het advies om het manuscript nog even op de plank te laten liggen. Sommige fragmenten zouden te beschadigend zijn voor een aantal nog levende personen, onder wie de Duitse bondskanselier Helmut Kohl. Nu, 25 jaar later, is het boek er dan toch.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.