Premium Lock Kabinet moet wel ingrijpen, maar helpt dit tegen het virus?

18 september 2020Leestijd: 3 minuten
Gesloten café. Foto: ANP

Het kabinet moest wel actie ondernemen. Maar de nieuwe maatregelen treffen de horeca opnieuw hard, terwijl onduidelijk is of de meeste besmettingen daar plaatshebben, schrijft Bram Hahn.

Het lag in de lijn der verwachting. Met het opstarten na de zomervakantie van school en werk, vollere treinen en bussen en het wat koelere weer, zaten Nederlanders weer meer binnen en dichter op elkaar en klom het aantal besmettingen eerst langzaam en de laatste weken steeds sneller omhoog.

De laatste dagen zijn er zelfs dagtotalen die Nederland tijdens de piek in het voorjaar niet zag. Maar daar hoort wel de kanttekening bij dat de cijfers moeilijk te vergelijken zijn. Er worden ongeveer tien keer zoveel tests uitgevoerd als destijds en de ‘positieven’ zijn vooralsnog een heel andere populatie dan in maart en april. Toen waren het vooral ouderen met duidelijke klachten en symptomen, nu veelal jonge mensen met alleen een hoestje.

Dat neemt niet weg dat het percentage positieve gevallen de laatste weken hard stijgt en dat is gewoon slecht nieuws, zelfs al is de PCR-test niet 100 procent betrouwbaar.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw