Roelof Bouwman Premium Corner

Het lot van Elvis bedreigt ook The Rolling Stones

22 september 2020Leestijd: 3 minuten

The Rolling Stones zijn er als eerste band in geslaagd om in zes decennia de Britse lijst met bestverkochte albums aan te voeren. Toch is dat geen garantie voor eeuwige roem, schrijft Roelof Bouwman.

Het album Goats Head Soup, verschenen in de nazomer van 1973, is nooit gerekend tot de hoogtepunten uit het oeuvre van The Rolling Stones. Heartbreaker leek nog wel ergens op, net als Angie, voor wie van ballads houdt.

Roelof Bouwman

Roelof Bouwman is historicus en journalist. Hij schrijft wekelijks over politiek, geschiedenis en media.

De overige nummers vielen helaas in de categorie overbaked melodrama, met het angstaanjagend bedoelde Dancing with Mr. D. als anticlimax, schreef de gezaghebbende Rolling Stone Record Guide in 1979: ‘It wouldn’t scare a four-year-old.’ Eén ster, een hogere waardering zat er voor Goats Head Soup niet in.

De lat ligt hoog voor The Stones

Wat misschien meespeelde was dat het album de opvolger was van de bejubelde klassiekers Beggars Banquet (1968), Let it Bleed (1969), Sticky Fingers (1971) en Exile on Main St. (1972). De lat lag hoog voor The Rolling Stones.

En wat te denken van de concurrentie. In 1973 verschenen ook The Dark Side of the Moon (Pink Floyd), Aladdin Sane (David Bowie), Houses of the Holy (Led Zeppelin), Innervisions (Stevie Wonder), Billion Dollar Babies (Alice Cooper), Goodbye Yellow Brick Road (Elton John), Band on the Run (Paul McCartney & Wings) en Berlin (Lou Reed). Opvallen was niet eenvoudig.

In 2020 liggen de kaarten heel anders. Een geremasterde heruitgave van Goats Head Soup stond onlangs bovenaan de Britse lijst van bestverkochte albums en vestigde zo een record. The Rolling Stones zijn daarmee de eerste band die erin is geslaagd om in zes decennia een nummer 1-album af te leveren. Met een zesde plaats in de Album Top 100 is de 2020-versie van Goats Head Soup ook in Nederland zeer succesvol.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.