Ruud Deijkers Premium Corner

Geef de rijken niet de schuld van klimaatverandering

22 september 2020

De rijkste 1 procent van de wereldbevolking is verantwoordelijk voor 15 procent van de CO2-uitstoot, de armste helft voor niet meer dan 7 procent. Deze bevinding uit het onderzoek dat Oxfam en het Stockholm Environment Institute begin deze week presenteerden, krijgt veel aandacht. Het is echter onzinnig en contraproductief om rijken de schuld te geven van klimaatproblemen. Zij dragen immers ook het meeste bij aan de oplossing van die problemen, schrijft Ruud Deijkers.

Oxfam beziet klimaatverandering in relatie tot inkomensongelijkheid. Met een uitgebreide analyse laten de onderzoekers zien dat de rijken der aarde tussen 1990 en 2015 veel meer koolstofdioxide uitstootten dan de armen. Die invalshoek valt natuurlijk te verwachten van een ontwikkelingsorganisatie die armoede wil tegengaan.

De 10 procent rijkste wereldbewoners soupeerde in 25 jaar bijna eenderde op van de maximaal toegestane hoeveelheid CO2 die mag worden uitgestoten om de doelen uit het Klimaatakkoord van Parijs te halen. De armste helft van de wereldbevolking was in die 25 jaar verantwoordelijk voor gebruik van slechts 4 procent van dit quotum.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.