Premium Lock Geef de rijken niet de schuld van klimaatverandering

22 september 2020Leestijd: 2 minuten
Zonnewagens in Eindhoven. Foto: ANP

De rijkste 1 procent van de wereldbevolking is verantwoordelijk voor 15 procent van de CO2-uitstoot, de armste helft voor niet meer dan 7 procent. Deze bevinding uit het onderzoek dat Oxfam en het Stockholm Environment Institute begin deze week presenteerden, krijgt veel aandacht. Het is echter onzinnig en contraproductief om rijken de schuld te geven van klimaatproblemen. Zij dragen immers ook het meeste bij aan de oplossing van die problemen, schrijft Ruud Deijkers.

Oxfam beziet klimaatverandering in relatie tot inkomensongelijkheid. Met een uitgebreide analyse laten de onderzoekers zien dat de rijken der aarde tussen 1990 en 2015 veel meer koolstofdioxide uitstootten dan de armen. Die invalshoek valt natuurlijk te verwachten van een ontwikkelingsorganisatie die armoede wil tegengaan.

De 10 procent rijkste wereldbewoners soupeerde in 25 jaar bijna eenderde op van de maximaal toegestane hoeveelheid CO2 die mag worden uitgestoten om de doelen uit het Klimaatakkoord van Parijs te halen. De armste helft van de wereldbevolking was in die 25 jaar verantwoordelijk voor gebruik van slechts 4 procent van dit quotum.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw