Aerden Onno Aerden

Geachte Maarten Ruys: geen paniek over Aziatische zaden

12 september 2020Leestijd: 2 minuten

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan Maarten Ruys, directeur-generaal van de NVWA: alstublieft geen halve verhalen over schadelijke pakketjes Aziatische zaden. We hebben al genoeg aan ons hoofd.

Opmerkelijk bericht donderdag op de site van de NOS, zo maar ineens uit het niets: gooi Aziatische zaden weg, als u die ongevraagd krijgt opgestuurd. Afzender: uw club, voedselveiligheidsbewaker Nederlandse Voedsel – en Warenautoriteit.

‘Duizenden’ pakketjes met plantenzaden worden lukraak verstuurd

Onno Aerden

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand (m/v) die de publiciteit haalde.

Wat is hier gaande? Volgens het bericht sturen ‘buitenlandse webshops’ ‘duizenden’ pakketjes met plantenzaden lukraak naar Europese en Amerikaanse adressen. Waarom? U liet het vermoeden los dat dat is om ‘positieve beoordelingen van die webshops te kunnen schrijven’.

Zoveel vragen, door deze mysterieuze melding. Alleen over de gevolgen van die zadenarmada bent u duidelijk: die zijn potentieel verschrikkelijk. Er kunnen ‘plantenziekten in omloop worden gebracht’, de Europese flora kan door de zaden worden ‘verwoest’. Toe maar.

Mensen die onverhoopt zo’n pakketje in de bus krijgen raadt u dan ook aan om in actie te komen. Uw woordvoerder, gisteren in de krant: “Dat kan via een meldformulier op onze website, waar we dan een bericht aan koppelen ter informatie.”

Een bericht ter informatie, ná alle gevraagde acties?

Lees meer over invasieve planten en dieren in Nederland: Indringers in onze natuur

Plantenzaadjes als het nieuwe antrax

Uw Belgische evenknie heeft ook tips: maak foto’s en stuur die naar ons op. En gooi vervolgens het pakketje in de vuilnisbak. Maar wél ‘in een dubbele gesloten verpakking’ – plantenzaadjes als het nieuwe antrax. U houdt het zelf bij: niet openen maar wegwerpen bij het ‘restafval’.

In de VS, Duitsland en België zijn zaadjes aangetroffen. Of die bedreigend waren voor wie of wat dan ook, meldt u niet.

Hamvraag: hoeveel pakketjes zijn in ons land in brievenbussen aangetroffen? Raadt u nog eens? Nul. En bij controles op Schiphol? Niets voor Nederlandse adressen, en sowieso niets schadelijks.

 

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Voorstander van preventieve communicatie

Ik ben voorstander van wat heet: preventieve communicatie – naar buiten treden met een boodschap om een aanstaande situatie alvast te schetsen. Dan kunnen de ontvangers van zo’n boodschap zich voorbereiden op wat komen gaat: nuttig. De GGD’s hebben dat instrument inmiddels ontdekt om volk en kabinet telkens opnieuw voor te bereiden op gebrek aan mensen en middelen.

Kijk eens hoe zij dat doen: ondanks de penibele situatie rustig, met een duidelijk en vooral compleet verhaal. Voor alle gezaghebbende instituten, feitelijk voor elke organisatie, geldt dit: wie iets gaat melden over ‘straks’, kan maar beter een begrijpelijk verhaal vertellen. Dat scheelt onnodige vragen en paniekzaaierij.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.