Hugo Camps Hugo Camps

Verdiende, verwachte winst traditieclub Bayern op oliedollarclub PSG

24 augustus 2020

Een dag nadat Bayern München voor de zesde keer de Champions League won door Paris Saint-Germain te verslaan, blikt sportcolumnist Hugo Camps terug op het sportweekend. Ook bespreekt hij bizarre coronavorderingen voor wielerploegen en de passie van geront Guus Hiddink, die de nieuwe bondscoach wordt van Curaçao.

De ‘Final 8’ heeft de Champions League nieuw leven ingeblazen met anderhalve week puik en aanvallend voetbal. De finale in Lissabon was een Europese voltreffer: het Franse Paris Saint-Germain tegen het Duitse Bayern München. Een confrontatie die de Europese geschiedenis heeft getrotseerd.

Bayern verwachte en verdiende winnaar Champions League

Hugo Campsschrijft wekelijks een sportcolumn voor Elsevier Weekblad. Camps (Molenstede, 1943). Schrijft sinds 1986 voor Elsevier Weekblad en maakte in die hoedanigheid vele markante interviews met topsporters. Tot eind september had hij bovendien een wekelijkse sportcolumn in NRC Handelsblad.

Bayern was de verwachte en verdiende winnaar. Het versmachtte de Parijse artiesten Neymar en Mbappé. Daarnaast toonde doelman Manuel Neuer zijn wereldklasse. Pantser van de defensie. Bayern is solide, verankerd in een traditie. Zes keer Europees kampioen. PSG heeft een miljoenenformatie bij elkaar gekocht, met Qatarese oliedollars. De tweede adem ontbrak.

De wedstrijden werden in lege stadions gespeeld en alle spelers moesten zich twee keer laten testen. Het Europese topvoetbal heeft corona handig omzeild. Het heeft het slot op grote evenementen ontwricht. Het is zelfs een corona-proof referentiekader geworden voor festivals, grote feesten en partijen. Beslissend voor het toestaan van toeschouwers zal het verloop van de competities zijn die in een aantal landen zijn herstart. Voor hooligans is überhaupt geen plaats meer. Spelen met huurlingen blijft een risico.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De Champions League introduceerde de wedergeboorte van een klassieke nummer 9. De spits van Bayern en Europees topscorer Robert Lewandowski creëert overal zijn eigen kansen. Met weergaloze draaibewegingen om zijn as en trappen vanuit de heup eert hij de klassieke midvoor uit de prehistorie. De Poolse goalgetter heeft de tijd in het voetbal een beetje stilgezet.

Wielerorganisaties schreven bizarre coronavorderingen uit

Mathieu van der Poel werd voor de tweede keer nationaal kampioen op het zware parcours rond de Drentse VAM-berg. Met een solo van ruim 40 kilometer degradeerde hij het machtige blok van Jumbo-Visma. Doodjammer dat Van der Poel geen wildcard heeft om zaterdag aan de Tour de France te beginnen. Hij heeft weer de grote vorm te pakken die tijdens zijn Italiaanse campagne haperde. De 25-jarige tempobeul was  klaar voor de Tour en de  klassiekers.

De satrapen van de UCI en ASO hebben bizarre coronavorderingen uitgeschreven. Als twee leden  van een ploeg zijn besmet,  moet de hele ploeg naar huis, inclusief de geletruidrager van dat moment. Het is razernij van goed gedrag die de willekeur installeert. Het is fundamentalisme ontleend aan het Vaticaan. Onschuldigen worden ook gestraft, à la tête du client. Wielrennen mag dan een katholieke sport zijn, collectieve straffen horen hooguit een kloosterorde toe, niet het peloton..

Hiddink nieuwe bondscoach Curaçao: er komt geen sleet op zijn passie

Sport is een microbe. Guus Hiddink wordt de nieuwe bondscoach van Curaçao. De 73-jarige voetbalveteraan van Oranje tekent een contract tot en met het WK van 2022 in Qatar. Guus stond vorig jaar nog aan het roer van het olympisch elftal van China. Hij raakt niet uitgekeken op voetbal, er komt geen sleet op zijn passie. Het is weinig voetbalcoaches gegeven om in het harnas te sterven, maar Guus  is over tien jaar nog aan de slag. Desnoods als materiaalman. Mede door zijn bonhomie zijn er altijd clubs of bonden die gecharmeerd raken van de Achterhoeker. In Guus zijn alle grenzen opgeheven.

Lees het interview van Hugo Camps met Guus Hiddink: ‘Je mag in het leven over de kop slaan’Guus Hiddink

Grappig toch op een moment dat Oranje zonder bondscoach zit. Ik vind het wel mooi, jeugd die een balletje trapt onder toeziend oog van een geront. Of aan de remmen van een fiets staat te friemelen met een verweerde mecanicien als souffleur. Het is een kennis en discipline die van  generatie op generatie wordt doorgegeven. Dat moet behouden blijven. Eddy Merckx vertrouwde maar één soigneur en  een materiaalman omdat hij wist dat hij bij uitputting weleens sentimenteel kon worden. Intussen biedt de 72-jarige succestrainer Dick Advocaat  Feyenoord uitzicht op de Coolsingel. Corona heeft niet alle hoop weggenomen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.