Robbert de Witt Premium Corner

Nederlandse ‘terreursubsidie’: Kaag had eerder moeten ingrijpen

05 augustus 2020

Misschien is het beter als minister Sigrid Kaag even geen Nederlands geld meer uitdeelt in Ramallah, schrijft Robbert de Witt. Want Nederlandse miljoenen die terechtkomen bij aanslagplegers, dat is het morele failliet van ontwikkelingssamenwerking.

Het is ongetwijfeld lastig te verwerken, als mensen die je altijd zag als onschuldige slachtoffers, daders blijken te zijn. Nederland is een van de gulste gevers aan de Palestijnen, die vooral in linkse kringen worden gezien als slachtoffers van de neo-kolonialistische Israëliërs. Den Haag geeft daarom jaarlijks tientallen miljoenen aan een waaier van hulpprojecten die de Palestijnen op de been moeten houden.

Als de Palestijnse economie maar sterk genoeg is, kan er ooit een zelfstandige Palestijnse staat ontstaan, en hopelijk het conflict met Israël worden opgelost. In elk geval kan een betere economische situatie jonge Palestijnen ervan weerhouden naar geweld te grijpen. Dat is althans de idealistische gedachte: de werkelijkheid is anders.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.