Joris Heijn Premium Corner

Rutte III trekt geen bedrijven aan, maar jaagt ze weg

19 augustus 2020

Het kabinet dreigt met Prinsjesdag het vestigingsklimaat voor multinationals verder te verslechteren. D66-staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën) wil ze laten opdraaien voor zijn eigen falen bij de spaartaks. Zo zet Vijlbrief het ondernemingsklimaat op het spel, schrijft Joris Heijn.

Jarenlang heeft de belastingdienst te veel belasting geheven bij spaarders. Spaarrente kregen zij nauwelijks nog, maar de blauwe enveloppe bleef wel komen. De vorige staatssecretaris van Financiën, Menno Snel (D66), kwam met een ondoordacht plan om dat probleem op te lossen. Snels opvolger Hans Vijlbrief stopte dat plan in de shredder. Maar komt nu met een even ondoordacht plan.

Bedrijven betalen

In een interview met Het Financieele Dagblad zegt Vijlbrief dat hij ‘heel graag’ een hogere vrijstelling wil voor spaargeld (nu 30.846 euro), voordat er belasting wordt geheven. Maar dat kost geld. Geld dat hij wil halen bij het bedrijfsleven, zegt hij in datzelfde interview.

Electoraal is het een handige zet: verlaag de belasting voor spaarders met stemrecht. En verhoog de belasting voor bedrijven zonder stemrecht. Maar Vijlbrief speelt daarmee gevaarlijk spel. Terwijl de ministers van Financiën, Economische Zaken en Sociale Zaken en Werkgelegenheid tientallen miljarden steken in het overeind houden van de economie, en het behoud van banen, jaagt Vijlbrief diezelfde bedrijven weg.

Buitenlandse bedrijven kijken wel linker uit

Het is namelijk niet de eerste belastingverhoging voor grote bedrijven. En dat besef is heel goed doorgedrongen tot belastingexperts die buitenlandse bedrijven moeten adviseren. Bijvoorbeeld als zij overwegen om een Europees hoofdkantoor in Nederland, of een ander land te vestigen. Of wanneer zij besluiten een fabriek uit te breiden: doen zij dat in Nederland, of elders op het continent, waar de belastingen niet keer op keer verhoogd worden?

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.