Premium Lock Rutte III trekt geen bedrijven aan, maar jaagt ze weg

19 augustus 2020Leestijd: 3 minuten
Hans Vijlbrief (D66), staatssecretaris van Financiën. Foto: Laurens van Putten/HH

Het kabinet dreigt met Prinsjesdag het vestigingsklimaat voor multinationals verder te verslechteren. D66-staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën) wil ze laten opdraaien voor zijn eigen falen bij de spaartaks. Zo zet Vijlbrief het ondernemingsklimaat op het spel, schrijft Joris Heijn.

Jarenlang heeft de belastingdienst te veel belasting geheven bij spaarders. Spaarrente kregen zij nauwelijks nog, maar de blauwe enveloppe bleef wel komen. De vorige staatssecretaris van Financiën, Menno Snel (D66), kwam met een ondoordacht plan om dat probleem op te lossen. Snels opvolger Hans Vijlbrief stopte dat plan in de shredder. Maar komt nu met een even ondoordacht plan.

Bedrijven betalen

In een interview met Het Financieele Dagblad zegt Vijlbrief dat hij ‘heel graag’ een hogere vrijstelling wil voor spaargeld (nu 30.846 euro), voordat er belasting wordt geheven. Maar dat kost geld. Geld dat hij wil halen bij het bedrijfsleven, zegt hij in datzelfde interview.

Electoraal is het een handige zet: verlaag de belasting voor spaarders met stemrecht. En verhoog de belasting voor bedrijven zonder stemrecht. Maar Vijlbrief speelt daarmee gevaarlijk spel. Terwijl de ministers van Financiën, Economische Zaken en Sociale Zaken en Werkgelegenheid tientallen miljarden steken in het overeind houden van de economie, en het behoud van banen, jaagt Vijlbrief diezelfde bedrijven weg.

Buitenlandse bedrijven kijken wel linker uit

Het is namelijk niet de eerste belastingverhoging voor grote bedrijven. En dat besef is heel goed doorgedrongen tot belastingexperts die buitenlandse bedrijven moeten adviseren. Bijvoorbeeld als zij overwegen om een Europees hoofdkantoor in Nederland, of een ander land te vestigen. Of wanneer zij besluiten een fabriek uit te breiden: doen zij dat in Nederland, of elders op het continent, waar de belastingen niet keer op keer verhoogd worden?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw