Premium Lock Reizen naar code geel is eigen risico werknemer

18 augustus 2020Leestijd: 3 minuten
Waarschuwing boven de snelweg oranje reisgebied. Foto: ANP.

Het is geheel onterecht dat een werkgever moet opdraaien voor de kosten als een werknemer verplicht in quarantaine moet, als hij of zij terugkomt uit een gebied waarvan het reisadvies tijdens de vakantie van code geel naar oranje verschoot, schrijft Nicolette van den Hout.

Het kabinet is ermee bezig om verplicht te stellen dat je in quarantaine moet als je uit een gebied komt waarvoor een oranje reisadvies geldt. Gebieden waarnaar je alleen mag afreizen als het noodzakelijk is. Vakantie vieren valt daar niet onder. Op dit moment geldt voor een groot deel van Europa code geel en voor de rest van de wereld code oranje of rood. Veilig reizen naar een code groen-gebied zit er momenteel dus niet in.

Code geel lijkt het nieuwe code groen. Binnen Europa wordt tijdens de zomervakantie nog veel gereisd. Maar ook tijdens een vakantie kan het reisadvies worden aangepast. Dat gebeurde voor delen van Spanje, België, Frankrijk en Kroatië. Die verschoten van geel naar oranje. En als de spoedwet van het kabinet doorgang vindt, dan moeten vakantiegangers in die gebieden bij thuiskomst dus verplicht in quarantaine.

Wel of geen loondoorbetaling?

Voor wie werk heeft dat prima vanuit huis kan worden gedaan, is dat wellicht niet zo’n probleem. Maar voor wie dat niet kan – volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is dat de helft van de werkenden – is dat wel een probleem. Wie moet dat betalen, die twee weken dat de werknemer thuis op de bank zit?

Volgens Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam, moet de werkgever dit betalen. Doordat begin dit jaar het Burgerlijk Wetboek is aangepast moet de werkgever het loon doorbetalen als de werknemer buiten zijn schuld niet kan werken.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw