Premium Lock Onduidelijke regels maken pensioenfondsen onbestuurbaar

13 augustus 2020Leestijd: 2 minuten
Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (D66) Foto: ANP

Tussen 2022 en 2026 gaat de overgrote meerderheid van de werknemers en gepensioneerden over naar een nieuw pensioenstelsel. Tot die tijd gelden nog de regels van het huidige stelsel. Die zeggen dat de premies fors omhoog moeten volgend jaar. Maar minister Wouter Koolmees (D66) vindt van niet. Dat brengt pensioenfondsbestuurders in een onmogelijke positie, schrijft Jeroen van Wensen. Zij moeten opeens kiezen tussen werknemer en gepensioneerde.

Pensioenfondsen moeten nu beslissen hoeveel premie zij volgend jaar incasseren bij werkgevers. Bij die premievaststelling (hoeveel kost 1 euro toekomstige pensioenopbouw) moeten zij een inschatting maken van het te verwachten rendement op de beleggingsportefeuille. Daarvoor dient een set wettelijk voorgeschreven (mede door minister van Sociale Zaken Koolmees ) beleggingsrendementen, rentestanden en de inflatie.

Peperduur voor pensioenfondsen

Maar de (te verwachten) rendementen en rente zijn zo sterk gedaald, dat het pensioen peperduur is geworden. Met als gevolg dat de premies door het dak gaan. Kort gezegd zitten de meeste fondsen met hun premie dit jaar tussen de 20 en 25 procent, maar die premie kan volgend jaar stijgen naar wel 30 procent.

Die premie wordt geheven over het pensioengevend loon, dat is het jaarloon verminderd met de zogeheten AOW-franchise van ongeveer 15.000 euro. Bij een inkomen van 65.000 euro per jaar kan de pensioenpremie volgend jaar dus uitkomen op 15.000 euro, waar dat nu nog 10.000 euro is. Daardoor daalt het (netto-)loon, want de pensioenpremie betaalt de werknemer zelf, ook al draagt de werkgever de premie af. Pensioenpremies komen uit de loonruimte.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw