Jelte Wiersma Premium Corner

Nooit verandert in Italië iets: Berlusconi terug in centrum macht Rome én EU

06 augustus 2020Leestijd: 5 minuten

Daar is hij weer. Oud-premier en miljardair Silvio Berlusconi, 83 jaar inmiddels, sinds 2019 terug in het Europees Parlement, ruilde dit jaar zijn vriendin in voor een jongere én hij zou in september met zijn partij Forza Italia zomaar kunnen terugkeren in de Italiaanse regering. In Italië verandert nooit iets, schrijft Jelte Wiersma.

Regeringspartij 5 Sterrenbeweging wil geen EU-leningen als daaraan hervormingsvoorwaarden verbonden zijn. Junior-regeringspartij PD wil die leningen wel en flirt met aartsvijand Berlusconi om een nieuwe regering te vormen. Lukt dat, dan keert Berlusconi weer terug in het centrum van de macht in Rome én in de EU.

Ze heet Marta Antonia Fascina, komt uit Calabrië, studeerde letteren en wijsbegeerte, was perschef van Berlusconi’s toenmalige voetbalclub AC Milan, is sinds 2018 lid van het Italiaanse parlement en dertig jaar oud. Ziehier de nieuwe vriendin van Silvio Berlusconi, die na twaalf jaar Francesca Pascale (34) aan de kant schoof. Pascale kreeg wel 20 miljoen euro mee.

Fascina heeft in haar tijd bij AC Milan de initialen van Berlusconi op haar lichaam getatoeëerd. Onuitwisbaar lijkt Berlusconi’s naam inderdaad, want hij is terug in het centrum van de macht in Rome en de Europese Unie nadat hij in 2011 op onnavolgbare wijze als premier aan de kant was geschoven.

‘Staatsgreep’ Merkel tegen Berlusconi

In  oktober 2011 lekten telefoongesprekken uit waarin de toenmalige Italiaanse premier zei dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) ‘een onneukbare dikke kont’ heeft. Merkels wraak volgde een maand later: samen met de Franse president Nicolas Sarkozy (UMP) en gesteund door de financiële markten, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie, zette zij Italië sterk onder druk om Berlusconi te wippen; er was immers nog sprake van een economische crisis.

De Europese Unie vroeg zelfs de Amerikaanse regering om Berlusconi via het Internationaal Monetair Fonds financieel onder druk te zetten. Dat onthulde de Amerikaanse ex-minister van Financiën Timothy Geithner (Democraat) in 2014. Geithner besprak het met president Barack Obama (Democraat). In zijn boek over de economische crisis van destijds schrijft Geithner over Berlusconi: ‘Ik zei: “We kunnen zijn bloed niet aan onze handen hebben.”’

Berlusconi zou te weinig willen hervormen, het vertrouwen van de financiële markten verliezen en zo de hele eurozone in gevaar brengen, zo was de vrees in Berlijn en Parijs. Vele Italianen zijn nog altijd geschokt over hoe Berlusconi zich uiteindelijk gedwongen zag  het premierschap in 2011 neer te leggen. De Italiaans-Britse hoogleraar en topadvocaat Guiglielmo Verdirame zijn daarover in EW: ‘Het was een staatsgreep.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.